Lezing ‘Kolkende Wielen: dijkdoorbraken in de Neder-Betuwe’

Gravure uit 1785 gemaakt door J. Meijling ter gedachtenis aan 
de grote overstroming ontstaan door meerdere dijkbreuken in 
het voorafgaande jaar 1784 
Gravure uit 1785 gemaakt door J. Meijling ter gedachtenis aan de grote overstroming ontstaan door meerdere dijkbreuken in het voorafgaande jaar 1784 
Foto: collectie Kobus van Ingen

Hemmen – De Historische Kring Midden-Betuwe presenteert de lezing ‘Kolkende Wielen: dijkdoorbraken in de Neder-Betuwe’, gegeven door Kobus van Ingen. Deze vindt plaats op dinsdag 18 april om 20.00 uur in Dorpshuis De Oude School, Kerkplein 4 in Hemmen.

Het Gelderse rivierengebied werd door de eeuwen heen geteisterd door dijkdoorbraken. Deze richtten enorme schade aan en wierpen de bevolking iedere keer weer terug in ontwikkeling. De bedijking van de grote rivieren in de Betuwe is aan het begin van de 14e eeuw voltooid en men waande zich daardoor veilig. Niets is minder waar want doordat het overblijvende stroombed versmalde nam de overlast op de toen lage dijkjes enorm toe.

Maatregelen dijken

In de 14e en 15e eeuw is er zeer veel werk verzet om die situatie te verbeteren. Men verhoogde de dijken en stak veel energie in de afvoer van het binnenwater via de gekanaliseerde Linge. Als in de loop van de 16e eeuw het klimaat kouder wordt, is er een bijna jaarlijkse dreiging dat ijsdammen en drijfijs ernstige vernielingen en dijkdoorbraken veroorzaken. Deze ongunstige situatie – in wat we nu de kleine ijstijd noemen – zet zich voort tot in het midden van de 19e eeuw. De littekens van deze rampzalige situatie zijn tot op de dag van vandaag nog zichtbaar in de vele dijkdoorbraak-kolken aan de Betuwse bandijken. Het zijn pareltjes in het huidige landschap. Maar ze herinneren ons aan vele verschrikkelijke rampen waar de Betuwenaar zich iedere keer bovenop moest werken!

Voor info neem contact op met de secretaris van HKMB op telefoonnummer 06-22 44 22 90. De lezing is gratis voor leden, aan niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van € 3,00. De afbeelding laat een gravure zien uit 1785 gemaakt door J. Meijling ter gedachtenis aan de grote overstroming ontstaan door meerdere dijkbreuken in het voorafgaande jaar 1784 .

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen