Dorpskerk Zetten: Monumentaal en springlevend

Welkom tijdens Open Monumentendag
Welkom tijdens Open Monumentendag
Foto: Dorpskerk Zetten

Zetten – Sommige monumenten moeten een herbestemming krijgen, omdat de functie niet langer bij het gebruik past. Dat gebeurt ook wel bij kerken. Toch is dat eigenlijk niet logisch. Al eeuwenlang en in heel veel landen komen mensen bij elkaar om samen God te zoeken en te ontmoeten.

De Dorpskerk in Zetten is misschien wel het oudste gebouw in het dorp en ook daar komen nog steeds mensen iedere zondag bij elkaar. Ook doordeweeks zijn er activiteiten, waaronder verschillende kinder- en jeugdgroepen. Er is een Basiscursus Christelijk Geloof als je op een laagdrempelige manier kennis wilt maken met de Bijbel en het christelijk geloof.

Kom een kijkje nemen

Zou je ook wel eens een kijkje willen nemen in de dorpskerk te Zetten? Of zou je wel eens willen weten waarom ze hier samenkomen? Op zaterdag 9 september ben je hartelijk welkom is dit monumentale gebouw van 10.00 tot 16.00 uur aan Kerkstraat 10. Er is alle gelegenheid, met of zonder toelichting, rond te kijken in de kerk en op de galerij vanwaar de toren bereikbaar is. De 17e-eeuwse kanselbijbel is ook te zien. Verder is er de mogelijkheid een kopje koffie of thee te drinken.

Je kunt kijken naar een digitale presentatie met een korte historische toelichting over Zetten en de overstromingen die hier voor kwamen. Verder vooral wat oude foto’s, waaronder foto’s van kerkgebouw voor en na 1912 en van de schade na de Tweede Wereldoorlog.

Rond 11.00 uur verwachten ze dat het orgel bespeeld wordt door Luc Budding (jong talent, 12 jaar). Het betreft een monumentaal orgel dat in 1871 is gebouwd. Het orgel had oorspronkelijk 1 manuaal en is in 1976 gerestaureerd en uitgebreid met een tweede klavier en een nieuwe kas.

Kerk met geschiedenis

De kerk is van oorsprong een gotische kerk, waarvan na de vernieuwing in 1912 de volgende onderdelen bewaard zijn gebleven: het door kruisribgewelven overkluisde, driezijdig gesloten 15e-eeuws koor en de toren. De toren stamt uit de 14e eeuw met een koepelgewelf over de benedenverdieping.

Meer informatie

Iedere zondag zijn er samenkomsten rondom het Woord van God om te horen van genade en rust door het geloof in Jezus Christus, kijk ook op deze website. Deze diensten beginnen om 10.00 uur en 18.30 uur. Je bent meer dan welkom! Meer weten? Bel dan Herald of Nicolet Vervoorn op 0488 750 742.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen