Lezing de Betuwse zoeaven en hun strijd voor de Kerkelijke Staat

Zoeaaf Antonius van Agt
Zoeaaf Antonius van Agt
Foto: Historische Kring Midden-Betuwe

Hemmen – René Maassen vertelt over de Betuwse zoeaven en hun strijd voor de Kerkelijke Staat. In de 19de eeuw was Europa een lappendeken van kleine staatjes, zo ook het huidige Italië.

In 1820 ontstaat er in Italië een beweging (Risorgimento) om tot één staat te komen. De paus, wereldlijk leider van de Kerkelijke Staat, weet aanvankelijk de boot af te houden.

Een oproep

Tot in 1860 de dreiging toeneemt en de paus een oproep richt aan de katholieke wereld om te helpen. Vanuit de hele wereld stromen jonge katholieke mannen toe. De grootste groep jonge mannen (3181 in totaal) komen uit het protestantse Nederland, dat opmerkelijk genoemd mag worden. Ook vanuit de Betuwe gaan 46 jonge mannen naar Rome, om te helpen met het behoud van de Kerkelijke Staat.

René Maassen vertelt ons over deze strijd en over de Betuwse jonge mannen die gehoor gaven aan de oproep van de paus. Uiteindelijk blijft de Kerkelijke Staat niet behouden en ziet het Koninkrijk Italië het levenslicht.

De Historische Kring Midden-Betuwe houdt een lezing op dinsdag 16 januari 2024 om 20.00 in dorpshuis De Oude School, Kerkplein 4 in Hemmen. De toegang voor leden is gratis, van niet-leden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van minimaal € 3,00.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen