Lezing 100 jaar Het Wapen van Elst bij Marithaime

Foto: Marithaime

Marithaime verzorgt op 11 maart 2024 een zeer afwisselende avond in (en over) Het Wapen van Elst. Om 20.00 uur start de algemene ledenvergadering met uitsluitend toegankelijk voor leden van Marithaime. Vanaf  21.00 uur (zaal open om 20.45 uur) houden Frits en Coen Hoogveld een lezing over 100 jaar Het Wapen van Elst.

De entree bedraagt 5 Euro inclusief een kop koffie of thee.De afsluiting van de avond wordt verzorgd door de Hofzangers van CV Zet ‘m Op met een paar toepasselijke liedjes uit de Pronkzittingen van dit jaar.

De geschiedenis van het marktterrein

Het onderwerp van deze avond is vooral de geschiedenis van het marktterrein, de Dorpsstraat tussen de Elster toren en het Gemeentehuis. Behalve Het Wapen van Elst stonden hier nóg twee horecabedrijven te weten de Vereniging en Café Central, later Chinees Indisch Restaurant Azië, nu Restaurant Bridot. Het eerste stamt uit 1883, het tweede uit 1898. Het Wapen van Elst is uit het jaar 1924 maar een oudere herberg zonder naam stond hier er al rond 1900. Duidelijk is dat deze bedrijven alle drie hun ontstaan aan het marktterrein te danken hebben.

Deze drie etablissementen hadden, vooral door de verzuiling, een verschillende achtergrond, maar alle drie speelden een grote en interessante rol in het dorpsleven van Elst. Daarom krijgen ook de andere twee deze avond enige aandacht. Aan de hand van afbeeldingen, tekeningen, foto’s en documenten wordt de geschiedenis van de plaats, de bouw en de architectuur van de panden besproken maar vooral de gemeenschap die gevormd werd door de mensen die er bij betrokken waren: de eigenaren, de kasteleins, het personeel, de leden van de vele verenigingen die hier actief waren en als grootste groep de dorpelingen die er in de loop van de geschiedenis hun drankjes nuttigden.

Een gebouw van honderd jaar is niet oud maar de ontwikkeling die de gemeenschap van mensen hier heeft doorgemaakt is enorm. Van de beklemmende verzuiling in de beginjaren naar de ontkerkelijking, van de oorlogsverwoestingen en de evacuatie tot de wederopbouw, van de verdwijning van het kermisvertier, de markten en veilingen tot de opkomst van de carnaval en de hedendaagse eet- en terrascultuur.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen