Intuïtieve en inspirerende Ansje schildert op The Colorfield Performance

Ansje de Ruijter bij haar  schilderij dat nog niet af is
Ansje de Ruijter bij haar schilderij dat nog niet af is
Foto: Overbetuwe Nieuws

Elst – De kunstenaars op The Colorfield Performance hebben perfect weer om te schilderen. Een van de artiesten is Ansje de Ruijter; een spontane vrouw met blonde dansende krullen om haar gezicht. De verf zit in haar haren en op haar kleding. Daar kan ze smakelijk om lachen als ze erop gewezen wordt. Dat gebeurd vaker als ze bezig is en dat vindt ze niet erg. Integendeel.

Ansje staat voor het paneel waar ze aan werkt. Ze maakt grote bewegingen en brengt de verf aan met vingers, handen en verschillende kwasten. Het schilderij is nog niet af, maar de diepe en rijke kleuren spreken al tot de verbeelding. Ze lijkt in haar eigen wereld te zitten als ze bezig is.

AnsjeSaamhorigheid en inspiratie

Twee jaar geleden kwam The Colorfield Performance ook al naar Elst. Ansje was toen te laat met inschrijven. Dit jaar was ze er op tijd bij en stond ze woensdag 12 juli voor haar paneel. Ze wilde er graag aan mee doen omdat The Colorfield Performance een bijzonder evenement is en uniek in Europa. Uiteindelijk zullen 500 beschilderde panelen te zien zijn. Iedere dag zijn er vijf tot zes schilders bezig met allerlei stijlen.

“Ik ben echt heel blij dat ik eraan begonnen ben,” vertelt Ansje. “Het is zo ontzettend leuk om mee te doen! Je staat heerlijk in de buitenlucht te schilderen, wat ik altijd heel prettig vind. Dirk Hakze, organisator van dit evenement, zorgt voor een bolderkar vol verfspullen en je krijgt een lunch, koffie en thee. De schilderijen die al klaar zijn maken mij enthousiast en werken inspirerend. Je bent met een groepje aan het schilderen, wat saamhorigheid geeft. Het geeft mij het gevoel weer terug te zijn op de kunstacademie Arendonk in België. Daar heb ik negen jaar op gezeten, van 2001 tot 2010. Ik volgde lessen schilderen, tekenen en specialisatiejaren. Schilderen en andere creatieve bezigheden zoals fotografie doe ik het liefste. Net als schrijven. Dit noem ik beeldend vormgeven.”

AnsjeKunst is als ademhalen

“Soms vragen mensen wat mijn schilderstijl is. Mijn stijl is eigenlijk geen stijl, hoewel dat niet helemaal waar is. Wat je altijd aan mijn schilderijen kunt zien is een groot contrast met licht en donker, zowel in de werken naar waarneming alsook in het abstracte werk. Het is nooit vlak, er zit altijd diepte in. Ik verf hoe ik me voel op dat moment en creëer vanuit emotie. Daarbij brengt muziek mij in een bepaalde flow. In mijn kleine atelier thuis zet ik muziek op; dat varieert van de Rolling Stones, Fado muziek tot klassieke meesterwerken. Bij iedere muzieksoort schilder ik anders.”

“Ik gun de kijker een intieme blik in mijn blootgelegde ziel.”

“Kunst creëren is voor mij als ademhalen, iets waar ik niet zonder kan. Ik doe het om me fijn te voelen. Het helpt me ook om dagelijkse beslommeringen te verwerken. Als ik even genoeg heb van de buitenwereld, dan duik ik in mijn atelier en ga ik schilderen. Op die momenten zit ik in mijn eigen wereld, mijn eigen bubbel. Het denken wordt uitgeschakeld en alles wat buiten de bubbel ligt vervaagt. Het is een vorm van meditatie. Eventuele sombere gevoelens worden meteen letterlijk en figuurlijk getransformeerd tot licht. Als ik relax ben schrijf ik liever. Ik hoop binnenkort mijn eerste boek uit te kunnen geven.”

AnsjeAcrylverf en abstract

Ansje wilde al van tevoren bedenken wat ze zou gaan schilderen op de dag dat ze meedeed aan The Colorfield Performance. Omdat de mogelijkheden eindeloos zijn besloot ze dit maar op zijn beloop te laten. Ze wist wel dat het een abstract werk zou worden. Bij de Colorfield Performance wordt geschilderd met acrylverf. Een perfect medium om intuïtief te schilderen. Het droogt snel en is erg leuk om er helemaal mee los te gaan. Ansje vindt het heerlijk om met haar handen te de verf op het doek te zetten. Met acryl kan ze snel en grensoverschrijdend werken.

“Ik ben niet de geduldigste persoon en dan werkt acryl lekker voor een snel resultaat,” zegt Ansje lachend. “Thuis werk ik meestal met olieverf. Het geeft diepe kleuren door de pigmenten en kan heel mooi in elkaar overlopen. De pigmenten zijn intenser van kleur. Daar kan je prachtige schilderijen van maken. Het moeilijkste van schilderen is weten wanneer je moet stoppen.”

AnsjeKunst dat je raakt

Over kunst valt niet te discussiëren. Kunst mag een klik geven, het mag mensen raken. Geluk is te koop in een kunstwerk dat je raakt. In elk schilderij verwerkt Ansje altijd een klein plukje haar, zodat je letterlijk een deel van haar DNA meeneemt.  Als iemand enthousiast is over het kunstwerk van Ansje dan kan het zowel binnen als buiten worden gehangen, want het kan tegen vocht.

Meer informatie

Ansje kan je vinden op Instagram Ansje de Ruijter en op Facebook onder Inspired by Ansje en Durf te voelen. Ansje laat de wereld door haar ogen zien. Het alledaagse wordt zo ineens heel bijzonder. Het schilderij, met het kunstwerknummer 23.304, is te koop voor € 900,-. Neem voor meer informatie en voor de verkoop contact op met Dirk Hakze via telefoonnummer 06-610203057 of stuur een email naar [email protected].Ansje

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen