Klimaatcoalitie: “Provincie Gelderland, roep de klimaat-noodtoestand uit!”

Foto: De Klimaatcoalitie

Regio – Woensdag 6 april zal Etske Thie van de Klimaatcoalitie een petitie aanbieden aan de provincie Gelderland met het verzoek de klimaat-noodtoestand uit te roepen in Gelderland. De klimaatcoalitie maakt zich grote zorgen over de natuur en het klimaat.

Ze willen dat de provincie Gelderland de klimaat-noodtoestand uitroept, opdat er meer actie wordt ondernomen.

Klimaat op één

Klimaat en natuur moet echt op 1, vindt de klimaatcoalitie. Vele overheden hebben de klimaatnoodtoestand al uitgeroepen. De provincie Gelderland, die bij stijgende zeespiegel wel grotendeels boven water zal blijven, zou dan de eerste provincie in Nederland zijn die de klimaatnoodtoestand zou erkennen. Om draagvlak aan te tonen voor dit burgerinitiatief, heeft de Klimaatcoalitie deze petitie via mail en kaartjes verspreid. Er is nog meer steun gevraagd.

Je kunt deze petitie tekenen via klimaatnoodtoestandgelderland.petities.nl

“De klimaatcrisis is de meest urgente crisis ooit. Het bedreigt al het leven op aarde. Ook de mensheid,” aldus Etske Thie van de Klimaatcoalitie Arnhem. “Zelfs de VN heeft overheden wereldwijd opgeroepen om de klimaat-noodtoestand af te kondigen. Dat is niet zomaar een symbolische daad. Hiermee laat je als overheid duidelijk zien dat het je menens is met het klimaat en dat écht ingrijpen nu nodig is. Dat moet ook op lokaal niveau, dus ook in steden en in Gelderland. Anders is het te laat. Wij zijn de laatste generatie die ontwrichtende klimaatverandering nog kan stoppen.”

Veel steun

Afgelopen weken gingen leden van de Klimaatcoalitie de straat op om handtekeningen te verzamelen. Veel Arnhemmers, Oosterbekers, Nijmegenaren en zelfs dagjesmensen waren bereid om te tekenen, zo bleek. Etske Thie: “Veel mensen delen onze zorgen over het klimaat. We werden ook zelfs een paar keer bedankt voor onze inspanning.” Ook hebben veel vrijwilligers van instanties op persoonlijke titel getekend.

Niet links of rechts

De petities zijn gericht aan de Gelderse Staten. De oproep om de klimaat-noodtoestand uit te roepen vult de Klimaatcoalitie aan met drie eisen:

  • Wees eerlijk over de ernst van de klimaatcrisis. Informeer burgers en bedrijven open en eerlijk over de urgentie en de ingrijpende maatregelen die nodig zijn.
  • Maak er geen politieke strijd van, maar bundel de krachten en kom samen in actie.
  • Denk in mogelijkheden. Betrek burgers. Het kan wél. Zet alles op alles en zorg voor een rechtvaardig klimaatbeleid. Er liggen al vele plannen klaar.

Etske Thie: “ Wij hopen dat álle partijen van de provincie onze oproep steunen en inderdaad besluiten om de klimaat-noodtoestand uit te roepen. Want de ecologische klimaatcrisis is niet links of rechts. Dit overstijgt alle politieke belangen. Dit is van levensbelang.”

Meer informatie en de overige petities zijn te vinden op klimaatcoalitie.org/klimaatnoodtoestand

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen