Scholen Overbetuwe vergroenen schoolpleinen op Nationale Boomfeestdag

Wethouder Rik van den Dam plant samen met leerlingen twee bomen
Wethouder Rik van den Dam plant samen met leerlingen twee bomen
Foto: gemeente Overbetuwe

De eerste twee gratis bomen om schoolpleinen groener te maken zijn geplant. Op Nationale Boomfeestdag, 15 november, is het schoolplein van de Sint Willibrordusschool in Herveld twee schaduwplekken rijker.

Met deze actie wil de gemeente Overbetuwe, in samenwerking met Waterschap Rivierenland, ook scholen stimuleren een groenere omgeving te creëren.

Bomenactie

Acht scholen hebben zich voor de bomenactie van de gemeente Overbetuwe ingeschreven. Daarmee is er voor ruim 1600 leerlingen meer schaduw op het schoolplein gekomen wat bijdraagt aan het koeler houden van de omgeving in de zomer. Voor de andere zeven scholen gaat de schop eind november de grond in voor het planten van de overige 14 bomen.

Wethouder Rik van den Dam: “Door het veranderende klimaat hebben we vaker te maken met lange periodes van droogte, hogere temperaturen, maar ook stevige regenbuien. Om beter bestand te zijn tegen deze veranderingen hebben we in Overbetuwe verschillende acties om tot een groenere en duurzamere omgeving te komen. Deze bomenactie met scholen is er daar een van.”

Vervolg in 2024

De afgelopen maanden konden scholen zich aanmelden voor deze actie. Bij het aanmelden kon gekozen worden uit drie bomen; de Amberboom, Esdoorn en Rode Esdoorn. Allemaal inheemse bomen die in de zomer voor genoeg schaduw bieden en ervoor zorgen dat regenwater beter door de bodem kan worden opgenomen. Ook dragen ze bij aan de biodiversiteit en maken ze Overbetuwe weer een stukje groener.

Scholen die zich nog niet hebben aangemeld voor de actie, kunnen dat alsnog doen voor de voorjaarsactie in 2024

Groener Valburg

Naast de vergroeningsactie op de schoolpleinen heeft ook Valburg een mooi initiatief. Vrijwilligers van Valburg Groen hebben samen met NME Betuwe (Natuur en Milieu Educatie) en in samenwerking met de Sint Jacobusschool een actie voor de boomfeestdag opgezet. Zo’n 25 wilgen worden met hulp van leerlingen uit groep 5/6 op 29 november geplant in het buitengebied. De door de kinderen gemaakte naamplaatjes worden na het planten bij de bomen aan een paal bevestigd.

Meer weten over verduurzamen en het groener maken van de omgeving? Kijk eens op Duurzaamheid | Overbetuwe.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen