Creatief met steen en help de vogels in jouw tuin

Foto: Mohan Nannapaneni via Pixabay

Maak jouw tuin aantrekkelijk met steen. Wat, steen? Vogelbescherming zegt toch altijd ’tegels eruit, groen erin’? Dat klopt, want voor vogels valt er niets te halen in een tegeltuin. Is dus meer dan 1/3 van jouw tuin betegeld? Schep ze eruit en word creatief met steen! Vier suggesties.

Als je overbodige bestrating uit de tuin schept, komt er plaats voor meer groen. Dat ziet er mooi uit, werk verkoelend in de zomer en geeft leefgebied aan insecten en vogels. Maar je houdt ook een berg met stenen over. Geen punt! Met al die stoeptegels, keien en klinkers, kun je namelijk veel leuke ándere dingen doen, die ook nog eens goed zijn voor jouw tuin-natuur.

Stenen stapelmuurtjes

Maak met keien, tegels, klinkers en dakpannen fraaie stapelmuurtjes. Door de stenen los op elkaar te leggen, ontstaan  gaatjes en kiertjes: schuilplaatsen voor kleine diertjes en insecten. Ook kunnen hierin planten wortelen, zoals varens of muurleeuwenbekjes. Al snel is het prachtig: een uniek eigen stukje natuur. Een stapelmuurtje is een prima afscheiding van een verhoogde border en brengt zo speelse hoogteverschillen in de tuin.

Lijster smidse

Zanglijsters gebruiken vaak een platte steen om slakkenhuisjes op kapot te slaan. Zo’n plek heet een ‘lijster smidse’. Probeer daarom eens op verschillende plekken in de tuin een grote platte steen te leggen. Of leg ze zo, dat je ze kunt gebruiken als ‘stapstenen’ tussen de planten. Om blubbervoeten en platgestampte bloemen te voorkomen als je wilt snoeien, plukken of wieden. Win-win. Zie je kapotgeslagen slakken in de buurt? Dan weet je dat de smidse in gebruik is.

Bakstenen voor bijen

Help ook wilde bijen met overgebleven bakstenen. Het kan niemand ontgaan zijn dat ze alle hulp kunnen gebruiken. Al is het maar uit eigenbelang, want ze zorgen voor de bestuiving van bomen, struiken en planten (dus voor groente en fruit). Je maakt gemakkelijk broedkamers voor wilde bijen van een paar overgebleven bakstenen. Boor hiervoor gaten van 3 tot 12 mm in de zijkant van de stenen, zodat bijen hierin hun eitjes kunnen leggen en stapel ze tegen de schuur of een stuk schutting op. Ze maakt u een bijenhotel, maar dan in steen in plaats van hout. Daar zitten gegarandeerd geen splinters aan die de vleugels beschadigen.

Puinhoopje

Stort vrijgekomen puin – stenen, kapotte tegels, dakpannen enzovoort – als een bergje achter in de tuin. Geen hele lading natuurlijk, maar een beetje misstaat niets naast de composthoop. De klaprozen bloeien ernaast en de winterkoning zit er al snel bovenop. Tussen het puin krioelt het namelijk van de dikke spinnen en andere kleine diertjes. Ze blijven daar, dus je hebt er geen last van en de vogels hebben lekker veel voedsel!

Bron: Vogelbescherming

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen