Lezing over egels en egeltjes door CNME Hemmen

Foto: Silvo Bilinski via Pixabay

Hemmen – Cultuur, Natuur en Milieueducatie (CNME) Hemmen houdt op zaterdag 15 oktober een lezing over egels en egeltjes. Leuk voor kinderen om meer te weten te komen over deze schattige stekelige diertjes.

Rob Schenkelaars is werkzaam bij het Informatiepunt van de Stichting Roofvogels, Uilen en Egelopvang in Kapel Avezaath. Rob heeft hier al vele jaren ervaring en gaat allerlei wetenswaardigheden over de egels vertellen.

Wat komt er zoal aan de orde?

In het voorjaar komen er veel telefoontjes over egels. Door het mooie weer zijn de mensen veel buiten en egels worden vaker in hun slaap gestoord. Hierdoor gaan ze overdag aan de wandel om een rustig plaatsje op te zoeken en waggelen dan vaak slaapdronken rond, waardoor mensen die het dier zien vaak denken, dat het niet in orde is. Rob zegt dan meestal “Als ik ‘s-nachts om 3 uur uit mijn bed gejaagd word, ben ik ook niet op m’n best”

Allerlei  nuttige tips over:

  • Hoe zie je of een egeltje gezond is of niet?
  • Over wormen en parasieten. Bijna alle in het wild rondlopende egels hebben parasieten bij zich. Kom je een egel tegen die erg hard piept en rochelt tijdens het ademhalen, dan heeft hij waarschijnlijk longworm en zal hij overlijden als hij geen hulp krijgt. Let wel, als een egel slaapt kan hij ook snurken. Verwar dit niet met het geluid bij longworm.
  • Over jonge egel; Wat is klein en wat niet?
  • Over jonge egels en hun eerste winter. Jonge egels blijven de hele winter bij elkaar in het geboorte nest wonen en moeder is dan naar een ander territorium verhuist. Als het gaat vriezen, blijven ze lekker bij elkaar liggen en kunnen zo hun lichaamstemperatuur op peil houden.
  • Zin en onzin over de winterslaap. Op internet is zoveel zin en onzin te vinden over egels en winterslaap, dat Rob zijn mening hierover met jullie wil delen. Wat hij weet van die winterslaap, is niet uit de boeken of van internet, maar uit 30 jaar ervaring met het opvangen van egel.

Meer informatie

De lezing over egels wordt op zaterdag 15 oktober gehouden van 13.30 uur tot 15.00 uur in het Dorpshuis “de Oude School”, Kerkplein 4 in Hemmen. De toegang kost 5 euro, contant te betalen, pinnen is niet mogelijk en is alleen voor de lezing. Consumpties zijn voor eigen kosten. Graag van tevoren aanmelden via [email protected]

Cookieinstellingen