Randwijkse Waarden heet vanaf nu Hetersche Waarden

Heteren – De Randwijkse Waarden is op zaterdag 15 oktober feestelijk geopend. Het project is het resultaat van de samenwerking van verschillende groepen en inwoners van Heteren. Vol vertrouwen werd dan ook de sleutel overgedragen door Dekker Groep aan de nieuwe beheerders van Geldersch Landschap & Kasteelen en Stichting Voortuin van Heteren.

Longread

WaardenDe festiviteit vond plaats in een grote tent die op de Steenoord en vlakbij de vogelkijkwand stond. Het geheel werd opgeluisterd met live muziek van Shantykoor Alle Hens en het trio Twips. Aan de kinderen was ook gedacht, daarvoor was een speelhoek gemaakt en er stond een heuse popcornmachine.

In de jaren 70 was er alleen de Put of ook wel de Plas van Wijk genoemd in Heteren; een doodlopende aftakking van de Nederrijn . Zwemmen was levensgevaarlijk. Je mocht niet te ver van de kant zwemmen, want er waren verraderlijke draaikolken en een hele diep gat. Bovendien was de kwaliteit van het water heel erg slecht. Een Heterenaar zei altijd: “Je kunt er een fotorolletje in ontwikkelen.” Fabrieken in Duitsland en Frankrijk loosden hun afvalwater direct in de Rijn en daar zwom je dan in. Je moest opletten dat je niet in de poep van de koeien, paarden en schapen trapten op weg naar het water. Je had grote kans om een winkelhaak in je kleding te trekken, want je moest over en paar hekken klimmen. Er is veel veranderd. 40 Jaar later is het een mooie plek geworden met een veiliger zwemgedeelte.

WaardenBijzonder goede samenwerking

Het programma startte onder leiding van Aart Jan van Schouten van Dekker Groep. Hij had de Randwijkse Waarden in zijn beheer. Daarna nam Richard van de Berg (Dekker Groep) het woord en hij blikte kort terug op het ontstaan van de Randwijkse Waarden. Hij herinnerde zich de vele avonden met stakeholders en alle betrokken partijen om tot een plan te komen. Het gebied is ontstaan door de betrokkenheid van de inwoners van Heteren . Meer dan een put lag er in het begin niet. De wens was om er een beter zwemgedeelte in te maken met natuur eromheen. Alle input, ideeën en wensen zijn aangehoord en deels in het plan verwerkt.

Richard vond het bijzonder om een ontwikkeling samen met de omgeving te maken en deze daarna uit te voeren. De zandwinning uit het gebied was ruim 5 miljoen ton industriezand, deze was goed voor 150.000 nieuwe woningen. Daardoor konden de wensen voor het gebied worden gerealiseerd. Dekker Groep heeft dan ook een Europese prijs gewonnen voor dit project: de Sustainable Development Award. De ontwikkeling van het gebied ging niet zonder overlast, dat hebben ze zoveel mogelijk geprobeerd te beperken. Er mocht zelfs worden gezwommen tijdens de zandafzuiging, al was dat onder strenge restricties. Richard zal vaker een kijkje nemen, zoals hij dat vaker bij zijn projecten doet, om te zien hoe mens en dier genieten van het resultaat. Hij is erg tevreden over de goede samenwerking met de omgeving bij de ontwikkeling van de Uiterwaarde.

Waarden

Sleuteloverdracht

Richard van de Berg gaf de sleutel en dus het beheer met een symbolische sleuteloverdracht door aan de nieuwe beheerders. Peter van der Tweel, directeur Geldersch Landschap & Kasteelen, gaat vanaf vandaag over het beheer van het natuurgebied. Cecile de Boer van Stichting Voortuin van Heteren neemt het beheer van het recreatiegebied op zich.

Peter is trots om 34 ha aan mooi natuurgebied met recreatieve functie erbij te krijgen. De hoofdbeheerder zal Gerard van Griensven zijn. Natuur, landschap en erfgoed in combinatie met recreatie moet in evenwicht blijven en daarvoor is ook nog een boswachter aangesteld, namelijk Jan van den Bosch. Beheerders wil zeggen dat ze géén badmeester en níet de politie zijn.

Waarden

Cecile is voorzitter van de Voortuin en fanatieke afval opruimer. Zij benadrukt: “de Uiterwaarde, de Voortuin is van ons allemaal. Daar moeten we samen zorg voor dragen.” Ze vertelt over de plannen die ze voor het gebied hebben. Er komen binnenkort sport- en speelelementen en doelpalen. Ze werken daarbij samen met de voetbalclub SDOO en de volleybalvereniging Toesj.

Aan het aangeharkte aanblik wordt komende jaren ook gewerkt. Door meer bloemrijke grasranden in te zaaien en meer sport- en spelelementen te plaatsen. Een bootkamp moet ook hier kunnen worden gehouden. Meer mensen zijn actief gaan bewegen door het recreatiegebied en het is ook nog eens toegankelijk voor iedereen, ook voor mindervaliden. Cecile wil zich sterk maken voor het behoud en verbeteren van de natuur. Er staan prachtige plannen voor de toekomst klaar. Afspraken over honden in het gebied, mensen die gebruik willen maken van het strand of het water en het afvalbeheer. In voorjaar komt een pilot met afvalbakken. Samen met medebestuursleden Marinus van der Linde, WIllem Roskam en Jaap-Jan Zwanenburg zullen ze blijven samenwerken.

Waarden

Uitslag fotowedstrijd

Astrid Dievelaar van Fotoclub Heteren had alle foto’s die voor de fotowedstrijd waren ingestuurd uitgezocht en ter beoordeling aan een jury voorgelegd. Daar kwamen drie winnaars onder de 18 jaar en drie winnaars boven de 18 uit. Cecil de Boer en wethouder René Post maakten bekend wie gewonnen hadden.

De genomineerden boven de 18 jaar waren Alice van Dijk, Tania Perneel, Mary van Alst, Mariska Beekhuizen-van Ginkel, Dede Permadi, Liesbeth Willemsen, Sjaan Verwoert en Bertie van de Pijpekamp. De winnaars werden:

  1. Tania Perneel. Motivatie jury: een serene stilte tijdens het ochtendgloren waarin de natuur haar pracht toont.
  2. Dede Permadi. Motivatie: mooie verbondenheid van het mijmerende kind met de omgeving.
  3. Mariska Beekhuizen-van Ginkel. Motivatie: exemplarisch voor Heteren: de put, de schepen en de natuur eromheen.

De winnaars van de foto’s onder de 18 jaar waren Kyran Lammers (12 jaar), Fayen van Alst (9 kaar), Daan van Alst (7 jaar). Winnaars:

  1. Kyran. Motivatie jury: mooi avondlicht, de plas, de lichtjes van de machines.
  2. Fayen. Motivatie: zoals we het voor ogen hadden: recreatie, verbondenheid met de natuur, van en voor iedereen.
  3. Daan van Alst won de derde prijs.

Mystery guest

De mystery guest van de dag was de heer Hobbemond van aannemingsbedrijf J.den Boer en transportbedrijf Reductum. In 2016 mochten zij de zomerkade en een mooie kleine haven maken in opdracht van Dekker Groep. Uit een enquête kwam naar voren dat er bij de honden uitlaatplek een bankje miste en deze wordt door het bedrijf gesponsord.

WaardenRandwijkse Waarden wordt Hetersche Waarden

De tijd was gekomen om de verrassing te onthullen. Het geheim van de nieuwe naam is zorgvuldig verborgen gehouden. Het weer dreigde roet in het eten te gooien. Maar als de techniek niet meewerkt, dan kan de onthulling ook zonder microfoon en het gordijn met de hand weggehaald worden. Daar stond de nieuwe naam voor de Uiterwaarde: Hetersche Waarden, of zoals ze in Heteren zeggen ‘Hèterse Waarden’. Dat past veel beter bij dit natuur- en recreatiegebied! Het feest ging verder in de tent waar er geproost wordt op een goede toekomst. Een heel mooi resultaat van een bijzondere samenwerking!

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen