Inloopbijeenkomst natuurontwikkeling Oosterhoutse Waarden

Huidige situatie; graslanden en ruigtes
Huidige situatie; graslanden en ruigtes
Foto: K3

Oosterhout – K3 en Staatsbosbeheer organiseren op dinsdag 22 november een inloopbijeenkomst over een plan voor extra natuurontwikkeling in een deel van de Oosterhoutse Waarden. De inloopbijeenkomst is van 16.00 tot 20.00 uur in Dorpshuis De Schakel in Oosterhout.

Samen met Staatsbosbeheer heeft K3 het initiatief genomen om in twee deelgebieden van de Oosterhoutse Waarden, de Dorpspolder en de Oostelijke Polder, een herinrichting te doen om de natuurwaarden van het gebied te vergroten. K3 kan de gewenste natuurontwikkeling voor Staatsbosbeheer realiseren door klei- en zandwinning.

Plan aanvullende natuurontwikkeling

Deze uiterwaarden bestaan nu uit graslanden en ruigtes, een aantal (doorbraak)kolken die omgroeid zijn door wilgen en populieren en een voormalige zandwinplas. Voor deze gebieden is een eerste plan uitgewerkt om de natuurwaarden te vergroten en een gevarieerder landschap te maken. Het idee is een waterrijk natuurgebied waar het fijn wandelen en struinen is, net als in de huidige situatie. De bestaande wandelroutes via de zomerkades en Oude Dorpsstraat zijn ingepast in het plan.

Idee Dorpspolder (westzijde)

Hier is het plan om in een gebied van ruim 5 hectare, gelegen tussen de oeverwal en de Zandkolk, de klei af te graven. Hierdoor ontstaan (droge) zandige terreinen die een ideale groeiplaats vormen voor verschillende planten. In de lagere delen kan riviermoeras zich ontwikkelen.

Idee Oostelijke Polder

Grenzend aan de zuidoostzijde van de Verburgtkolk is eerder een laagte aangelegd. Door langere periodes van laagwater staat dit deel steeds vaker droog. Met de aanleg van een diepere geul met flauwe oevers krijgt natte natuur hier de ruimte. Ideaal voor watervogels, steltlopers en reigerachtigen. Deze zogenaamde overstromingsvlakte die hier gemaakt kan worden en waar water langer vastgehouden wordt, is ook een wens van de provincie Gelderland.

Winning van klei en zand is financiële drager voor de herinrichting

Door klei- en zandwinning kan de herinrichting gerealiseerd worden. Het afgraven van klei zorgt voor goede omstandigheden voor natuurontwikkeling. De diepere geul met natuurvriendelijke oevers wordt gemaakt door ook zand af te graven. Klei en zand zijn belangrijke grondstoffen voor de Nederlandse bouwsector. Denk aan dakpannen, aanleg van wegen, bouw van huizen en aanleg van sportvelden. Klei is ook geschikt als materiaal voor dijkverzwaringen.

Inloopbijeenkomst

De inloopbijeenkomst vindt plaats in Dorpshuis De Schakel, De Honsvoet 2 in Oosterhout. Geïnteresseerden kunnen tussen 16.00 en 20.00 uur op een voor hen geschikt moment komen binnenlopen. Aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig. Medewerkers van Staatsbosbeheer en K3 zijn aanwezig om uitleg te geven over de plannen en vragen te beantwoorden. De partijen zijn daarbij benieuwd naar de inbreng van de omgeving op het plan.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen