Vogels waarnemen tijdens de Nationale Tuinvogeltelling

Foto: Sabine van Erp via Pixabay

Het is weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling. Van 27 januari tot en met 29 januari vragen de Vogelbescherming en Sovon iedereen om de vogels in hun tuin of op hun balkon te tellen.

Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig! Doe jij mee?

Hoe werkt het?

Aan de slag met de vogeltelling in drie gemakkelijke stappen:

 1. Tel op vrijdag 27 januari, zaterdag 28 of zondag 29 januari 2023 een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar óver je tuin? Die tellen niet mee. Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen van tevoren tellen op een moment dat hen schikt.
 2. Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.*
 3. Je telling geeft je gemakkelijk door via de website van de Tuinvogeltelling. Het telformulier staat daar voor je klaar. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 30 januari in vóór 12 uur.
  * Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone en je kunt na je half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je hebt gezien.

Online cursus Tuinvogels

Ben jij nieuwsgierig naar welke vogels er in je tuin zitten? Of wat er steeds langs jouw balkon vliegt? In de korte online cursus van de IVN Natuuracademie maak je kennis met veelvoorkomende tuinvogels. En ontdek je hoe je er meer naar jouw tuin of balkon lokt. Download hier de Tuinvogel zoekkaart met illustraties van Lisbeth van Lintel.

vogelsLeuk om te weten:

 • Twitter mee over de Tuinvogeltelling: #tuinvogeltelling en deel jouw telling!
 • ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.
 • Je hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels.
 • Hulpmiddel: Op Tuinvogels vindt je een overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels.
 • Tellen vanaf jouw balkon? Voor balkontellers gelden dezelfde regels wat betreft tijdsduur (30 minuten tellen), aantallen en overvliegers. Er zijn geen exacte regels tot waar je mag tellen vanaf jouw balkon, omdat ieder balkon anders is. Maak zelf een realistische inschatting van jouw ’telgrens’ en overleg eventueel met jouw buren om dubbeltellingen te voorkomen.
 • Wil je de telling eerst op papier noteren? Download dan de tellijst (PDF) en print hem.

Bron: Vogelbescherming.nl

Lees ook: Geliefde maar steeds minder geziene merel centraal bij vogeltelling

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen