Agrariërs deden 4 jaar mee aan ‘Boeren Insecten Monitoring Agrarisch Gebied’

Foto: Gabriela Piwowarska via Pixabay

115 Agrariërs hebben afgelopen vier jaar nacht- en dagvlinders geteld op hun boerenbedrijf. Zij verzamelden hiermee belangrijke informatie over de vlinderstand op het platteland.

Door nachtvlinders te monitoren op erf, regulier beheerde percelen en percelen met een natuurmaatregel toonden zij de positieve invloed van natuurvriendelijke maatregelen aan op hun bedrijf.

BIMAG

Sinds 2019 werken LTO-Noord, BoerenNatuur en De Vlinderstichting samen binnen het project BIMAG. Doel is een langjarige samenwerking om met gemotiveerde boeren een uitgebreid netwerk aan gestandaardiseerde meetpunten op te zetten binnen het agrarisch gebied. Hiermee kunnen betrouwbare aantalstrends van nacht- en dagvlinders op het platteland berekend worden.

Tellen

Nachtvlinders worden geteld op het erf, intensief beheerde percelen en op locaties met een natuurmaatregel, waardoor we ook inzicht krijgen in de effectiviteit van de genomen maatregelen. De dagvlinders worden geteld langs een transect dat voert over een deel van het bedrijf. De deelnemende boerenbedrijven liggen verspreid over Nederland en vertegenwoordigen verschillende bedrijfsvoeringen zoals melkveehouderij, akkerbouw, gemengd en fruitteelt. Zowel gangbare, als biologische en regeneratieve aanpak vinden we terug bij de deelnemers. Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De deelnemende bedrijven aan het BIMAG-project

Resultaten

De afgelopen vier jaar zijn er 40.334 nachtvlinders geteld gedurende 1932 vangnachten, verdeeld over 486 soorten. Dat is 57 procent van de 860 macronachtvlindersoorten die in Nederland voorkomen. Opvallend is het grote aantal macronachtvlinders dat eind augustus en begin september werd gevangen in de LedEmmers. Het gaat hier met name om soorten waarvan de rupsen van grassen en kruiden leven. Ongeveer een derde van de deelnemers telde ook dagvlinders. Zij liepen gezamenlijk meer dan 600 kilometer aan dagvlinderroutes, waarbij ze meer dan 13.000 vlinders telden, verdeeld over 32 soorten. Tekst gaat verder onder de afbeelding.

BIMAG
De nachtvlindervangsten van het BIMAG-project

Natuurvriendelijke maatregelen

De vier jaar dat BIMAG nu loopt, is te kort om uitspraken te doen over de aantalsontwikkeling van de nacht- en dagvlindersoorten in het agrarisch gebied door de jaren heen, omdat er simpelweg te grote jaarlijkse fluctuaties zijn. Wel zien we dat natuurvriendelijke maatregelen als kruidenrijke graslanden, bloemrijke akkerranden, heggen en struwelen gemiddeld hogere aantallen individuen en soorten herbergen dan regulier beheerde percelen. Ook het erf is relatief soortenrijk. Natuurmaatregelen die boeren nemen, hebben dus een positief effect op de aantallen en soorten nachtvlinders. Tekst gaat verder onder de afbeelding.

BIMAG
Gemiddeld aantal soorten nachtvlinders per locatie: erf, regulier en natuurmaatregel

Hoe nu verder

Het Ministerie van LNV heeft toegezegd om BIMAG ook de komende vijf jaar te financieren. Het doel is om jaarlijks met een groep van minimaal 150 boeren het onderzoek voort te zetten, zodat we over vijf jaar meer kunnen zeggen over de ontwikkelingen van vlinders op het platteland.

Klik op deze link om meer te weten te komen over BIMAG.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

De Vlinderstichting

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen