Presentatie Sport en Natuur bij Clubhuis HCOB Elst

Meer biodiversiteit op sportparken
Meer biodiversiteit op sportparken
Foto: Krzysztof Niewolny via Pixabay

Elst – Kom meer te weten over het vergroenen van sportparken én tips voor in je eigen tuin tijdens de presentatie van De Vlinderstichting op woensdag 29 maart in Elst. De Vlinderstichting bestaat dit jaar 40 jaar en viert dat met allerlei activiteiten door het land. Komende woensdag met een jubileumactiviteit voor kinderen en volwassenen in Elst!

Wat is allemaal te doen van 14.00 tot 16.00 uur? Een presentatie van de De Vlinderstichting, o.a. over het vergroenen van sportparken. Ook komen soorten vlinders & libellen uit de provincie Gelderland komen aan bod
Bekijk de ‘Koolwitjes in de klas’, van ei tot vlinder (leuk voor kinderen). De Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst geeft deze middag een gratis workshop vlinders & insecten uit papier knippen. Voor jong & oud(er).
Kinderen kunnen een speciale boekenlegger-kleurplaat inkleuren en een tuinvlinder herkenningskaart meenemen voor thuis. En wie wil kan na de presentatie aansluiten bij een wandeling door het groene sportpark De Pas

Programma

14.00 uur: Welkom

Welkom in Clubhuis Hockeyclub Overbetuwe (HCOB). Je wordt ontvangen met koffie/thee/ranja. Daarna is het welkomstwoord.

14.10 uur: Presentatie Sport en Natuur

Op sportparken komen thema’s als bewegen, gezondheid en beleving bij elkaar. Natuurvriendelijke sportparken dragen daar nog een extra steentje aan bij en zijn bovendien van groot belang voor de biodiversiteit. In 2020 en 2021 heeft De Vlinderstichting in samenwerking met provincie Gelderland en Overijssel twee sportparken vergroend. Vitaal Sportpark De Pas is hier één van. In deze presentatie vertellen ze meer over het project, het belang van een groen sportpark en wat je zelf kunt doen in eigen tuin. Ook komen enkele vlinder- en libellensoorten uit Gelderland aan bod.

Of neem deel aan de gratis workshop vlinders en insecten uit papier knippen, geschikt voor jong en oud. Anke Doornekamp van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst laat je zien hoe je de mooiste knipkunstwerken kunt maken. Van makkelijk tot moeilijk, voor alle leeftijden. Wil je liever kleuren? We hebben ook een leuke kleurplaat klaar liggen die je daarna om kan toveren in een boekenlegger!

15.00 uur: Activiteiten

  •  Naar buiten voor een speciale ‘vlindervlucht’. Bij goed weer kunnen we een aantal vlinders vrijlaten in het groene park.
  • Wandeling door het groene sportpark .
  • Vanaf 14:00 uur kun je al gaan knippen met de workshop Papierknipkunst. Wil je eerst de presentatie volgen en daarna nog creatief aan de slag gaan? Dat mag natuurlijk ook!

Sport en natuur gaan heel goed samen!

Veel natuur in Nederland is versnipperd; kleine stukjes worden ingesloten door stedelijk en agrarisch gebied. Op een sportpark is het eigenlijk net zo: grote speelvelden en randjes met groen. Door natuur op het sportpark een plek te geven, kan het een stapsteen worden voor veel planten en dieren in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het inzaaien van bloemenranden, het ecologisch beheren van grasstroken en hagen, het ophangen van nestkasten, het creëren van overhoekjes en zandige plekjes en het neerleggen van boomstammen. Op die manier kunnen sportparken bijdragen aan de biodiversiteit.

Waarom aan de slag voor biodiversiteit?

De meeste planten en dieren in Nederland hebben het moeilijk. Er is steeds minder leefgebied en van het leefgebied dat er nog over is, wordt de kwaliteit steeds minder. Dat geldt zowel voor zeldzame als gewone soorten. Het is niet alleen belangrijk om goed te zorgen voor natuurgebieden, maar juist ook daarbuiten aan de slag te gaan. Natuurvriendelijke sportparken helpen om de Basiskwaliteit van de Natuur te versterken. Zo houden we onze omgeving leefbaar voor de natuur én voor onszelf.

Meer informatie

De presentatie wordt op woensdag 19 maart gegeven van 14.00 tot 16.00 uur in Sportpark De Pas, De Pas 2, Elst, Hockeyclub Overbetuwe clubhuis, De Pas 2, Elst. Aanmelden is niet noodzakelijk maar De Vlinderstichting vindt het fijn om een indicatie te hebben van het aantal bezoekers. Door het aanmelden ontvang je enkele dagen voor de activiteit een e-mail met alle informatie. Aanmelden kan je via deze link.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen