Zelf zaaien voor bloemrijke bermen vaak zinloos en ongewenst

Boekweit heeft mooie bloemetjes maar meer insecten trekken ze er niet mee aan
Boekweit heeft mooie bloemetjes maar meer insecten trekken ze er niet mee aan
Foto: Hans, Pixabay

De steeds populairder wordende acties om mensen zelf bermen en groenstroken te laten inzaaien met bloemrijke zadenmengsels, zijn meestal zinloos en zelfs ongewenst.

Dat zegt onderzoeksbureau Floron (Floristen Onderzoek Nederland). De zaaiacties zijn bedoeld om meer bijen en andere insecten te lokken, maar volgens Floron kunnen tijd, geld en moeite in dergelijke acties beter worden besteed aan een beter maaibeheer van openbaar groen.

Onze insecten willen geen nieuwkomers

Door de inzaaiacties verschijnen op steeds meer plekken plantensoorten die niet in Nederland thuishoren, zoals boekweit en bepaalde soorten klaver, zegt Floron. Dat leidt tot ongewenste veranderingen in de streekeigen flora. En dergelijke “vreemde” planten lokken juist niet meer insecten, zoals de bedoeling was, want die beesten hebben ook allemaal hun eigen leefgebied en profiteren niet van nieuwkomers.

Een ander probleem is volgens de organisatie dat de bodem van veel bermen niet in orde is. Daardoor krijgen bloemrijke zaadmengsels geen kans. Binnen een paar jaar staat een ingezaaide plek weer vol met brandnetels, fluitenkruid en gras. De oplossing daarvoor is ander maaibeheer, waarbij afgemaaide kruiden en gras ook worden verwijderd. Als die laag blijft liggen wordt de bodem steeds voedselrijker en daardoor steeds minder geschikt voor bloemen. Bijen en andere insecten hebben bloemen nodig.

Floron vindt dat inzaaiacties kritisch bekeken moeten worden. Wie toch gaat zaaien, moet alleen inheemse en biologisch geteelde zaden gebruiken, aldus de organisatie.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen