‘Maai Mei Niet’ voor bloemen en bijen

Foto: Photo Mix via Pixabay

In de afgelopen jaren is driekwart van de insecten in Nederland verdwenen. Daar kunnen we samen iets aan doen door in de hele maand mei gazons te laten groeien en niet te maaien. Hiermee geven we vogels, vlinders, bijen en andere insecten weer een plek in onze groene leefomgeving.mei

Ook de gemeente Overbetuwe draagt haar steentje bij door in de ‘Maai-mei-niet-maand’ bepaalde gebieden, waar dat veilig is, de bermen niet te maaien. Niets doen is dus zinvol. Doe je ook mee? Vooral in het voorjaar is het van belang om het uitgebreid maaien nog even uit te stellen. In mei hebben insecten minder keuze uit bloemen dan in de zomer. Je kunt met een bloemrijk gazon tot 10 keer meer bijen voeding bieden door niet elke week te maaien, maar slechts om de 3 à 4 weken.

meiBloemrijk groen

Ook het minder maaien van bermen heeft een positief effect. Door veel te maaien neemt het aantal kruiden en bloemen af en overheersen grassen. Dit zorgt voor eentonige bermen waar weinig verschillende planten, kruiden en insecten leven. Een van de redenen waarom de gemeente Overbetuwe langzaam de overstap maakt naar een meer duurzaam bermbeheer. Hierbij gaat het dan om bermen langs wegen, watergangen en wadi’s die in eigendom zijn van de gemeente Overbetuwe. Dit gebeurt in fases, wat wil zeggen dat ze starten met hier en daar een stuk berm juist wél of niet te maaien. Natuurlijk houden ze hierbij rekening met de verkeersveiligheid.

Meedoen in jouw eigen tuin

Wil jij ook graag meedoen? Dan kun je vanaf nu gewoon achterover leunen. Het beste resultaat wordt bereikt met niets doen. Eventueel kun je je aanmelden bij Maai Mei niet. Ook vind je daar allerlei tips.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen