Het Percksepad Park Lingezegen; Klompenpad met graafbijen reservaat

Zilveren zandbij
Zilveren zandbij
Foto: Park Lingezegen

Elst – Het Percksepad in Park Lingezegen is één van de nieuwe loten aan de landelijke klompenpadenboom. Het loopt precies door het mooie Bloemen-, Bijen- en Voedselbos.

De meeste mensen vinden het prachtig, afwisselend en volgen gemakkelijk de aanwijzingen. Op een dag drie keer achter elkaar kreeg Park Lingezegen te horen: wat een paradijsje! De enkeling die tegen de regels een hond meeneemt en vervolgens de poep laat liggen krijgt zeker niet onze achting. Ze moeten het gewoon maar blijven zeggen: geen honden welkom!

Wel heel welkom zijn de graafbijen. Om hun rust niet te verstoren hebben we het pad er mooi om heen laten lopen. De toegang van het graafbijen reservaat is alleen onder begeleiding.

Zilveren Zandbij

Eén van de bijensoorten die hier nestelt is de zilveren zandbij, ook wel mining bee genoemd. De Latijnse naam van de zandbij is Andrena argentata. Bart van der Meij maakte van deze soort een toegangsbordje. De Zilveren Zandbij is een koloniebroeder. Elk vrouwtje maakt een nest met voor ieder jong een zijgang met kamertje. De pas uitgevlogen jongen zijn behaard en zilverachtig van kleur. Dit gaat al snel over in dof bruin zwart net zoals bij de volwassen bijen

De vrouwtjes graven nesten van zo’n 20 cm diep in zanderige warme grond. Het holletje sluit zich achter ze als ze naar binnen gaan om de ingang te verdoezelen. De bijtjes verzamelen pollen en maken er zachte bolletjes van om hun larven mee te voeden. De bijen zijn polyarchisch, dat betekent dat niemand de baas is. Ze broeden in het voorjaar en in het najaar.

Bron: De Santackergaard

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen