Samen op de bres voor bijen in Overbetuwe

Foto: Peter Eekelder

Wilde bijen hebben het op het platteland moeilijk door gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Bewoners in het buitengebied kunnen de bijen een handje helpen. Met aanplant van een bijvriendelijke erfbeplanting, zoals een bijenhaag of bijenbosje.

De gemeente geeft hierover advies en stelt de beplanting gratis beschikbaar.

Informatieavonden

De gemeente Overbetuwe en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseren twee informatieavonden over wilde bijen en biodiversiteit op en rond erven in het buitengebied. Wethouders Wijnte Hol en Rik van den Dam nodigen de bewoners van harte uit op een van de twee avonden:

  • Maandag 23 oktober in de Hoendrik, Dorpsstraat 22 in Herveld
  • Donderdag 2 november in Onder de toren, Sint Maartenstraat 34 in Elst

Beide avonden zijn van 19.30 uur tot 21.00 uur.

Op beide informatieavonden vertelt Lotte Ballering van SLG wat bewoners, grondeigenaren en vrijwilligers zelf kunnen doen om de biodiversiteit op hun erf te vergroten. Dit kan door het anders inrichten van het erf en het toepassen van landschappelijke beplanting (inheemse bomen en struiken). Ook geeft Lotte informatie over wilde bijen, vlinders en schuil- en nestgelegenheid voor dieren in het buitengebied. Veel tips zijn zelf toe te passen op en om het erf.

Gratis erfadvies en beplanting

Op de informatieavond kunnen bewoners in het buitengebied zich aanmelden voor een gratis erfadvies. Landschapsarchitect Kristiaan Visser ontwerpt dan samen met de bewoners een beplantingsplan dat voor meer biodiversiteit zorgt en past in het landschap. De gemeente levert de landschappelijke beplanting bij de bewoners aan huis af. Voorwaarde is wel dat ze zelf de aanplant verzorgen en daarna minimaal 10 jaar laten staan.

Bewoners kunnen zich aanmelden voor de informatieavonden op de website van SLG: slgelderland.nl/projecten/bijen-overbetuwe.

De informatieavonden, de erfadviezen en de landschappelijke beplanting worden mogelijk gemaakt door de gemeente Overbetuwe en de Provincie Gelderland.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen