Wim van Middelaar uit Elst is Landschapsknokker 2023

Foto: SLG

Wim van Middelaar uit Elst is zaterdag 16 december uitgeroepen tot Landschapsknokker 2023. Deze titel wordt jaarlijks toegekend aan een vrijwilliger die zich al langere tijd bijzonder inzet voor het landschap.

Dit jaar kreeg het bestuurslid van voedselbos De Parkse Gaard de prijs, bestaande uit een bronzen beeldje, een oorkonde en een geldbedrag van € 500 te besteden aan het landschap. Hij ontving de Landschapsknokker uit handen van directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).

Wim van Middelaar is al sinds eind jaren negentig landschapsvrijwilliger. Eerst bij Overbetuwe Groen Natuurlijk, een stichting die wilgen knot, hoogstamboomgaarden snoeit en ruilverkavelingsbosjes onderhoudt en geschikt maakt voor meer biodiversiteit. En later, via deelname aan een klankbordgroep van Park Lingezegen, bij voedselbos De Parkse Gaard in Elst. Net als bij Overbetuwe Groen Natuurlijk is hij ook hier penningmeester, daarnaast coördineert hij het beheer van het voedselbos.

LandschapsknokkerSuperactief en gedreven

De jury ziet de Elstenaar als een vernieuwer, iemand die voor de troepen uit loopt met een plan op basis van een visie. ‘Wim is superactief, gedreven, houdt het overzicht en biedt zijn hulp aan waar nodig’, aldus het juryrapport. ‘Hij leert graag bij en doet veel kennis op bij organisaties. Wim komt steevast naar de coördinatorenbijeenkomst van SLG, waar vrijwilligerscoördinatoren vanuit heel Gelderland kennis uitwisselen en kennis tot zich nemen.’ Het juryrapport meldt verder dat hij zo’n vijfhonderd uren per jaar aan het werk is in het voedselbos. Dat is exclusief de uren die hij besteedt aan coördinatie en opdoen van kennis.

Wim van Middelaar werkt met een zaterdaggroep eens per twee weken in het voedselbos en wekelijks met een doordeweekse groep. Hij kreeg de prijs uitgereikt tijdens zo’n werkdag. “Ik vind het heel goed dat SLG aandacht besteedt aan vrijwilligersgroepen en dan iemand in het zonnetje zet”, reageert de kersverse Landschapsknokker meteen na de uitreiking. ​“Maar we doen het met de hele groep”, benadrukt hij.

Vrijwilligerswerk in het landschap

In Gelderland zijn ruim vierhonderd vrijwillige coördinatoren van vrijwilligersgroepen actief in het landschap. Stichting Landschapsbeheer Gelderland faciliteert vrijwilligersgroepen met kennis, kunde en gereedschappen. Ieder jaar roept SLG een vrijwilliger uit tot Landschapsknokker, met deze prijs wil SLG de aandacht vestigen op de maatschappelijke relevantie van vrijwilligerswerk in het landschap.

Ga voor alle Landschapsknokkers sinds 2006 naar slgelderland.nl/ondersteuning/landschapsknokker.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen