Indrukwekkende Polenherdenking Driel

Het was een respectvolle en indrukwekkende Polenherdenking in Driel vanmiddag in het bijzijn van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Charles, the Prince of Wales.

Dropping

Op een veld net buiten Driel kwamen de twintig parachutisten naar beneden, onder grote belangstelling van het publiek. Weinig wind en een strakblauwe lucht zorgde ervoor dat ze lang in de lucht bleven hangen en keurig in het weiland landden.

Polenherdenking

Tijdens de Polenherdenking op het Polenplein in Driel hielden Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en burgemeester van de gemeente Overbetuwe Patricia Hoytink-Roubos een toespraak ter gelegenheid van de 75-jarige herdenking van de deelname van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade aan Operatie Market Garden.

In aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Charles, The Prince of Wales en vertegenwoordigers van Nederland, Polen, Groot-Brittanië, Canada en Amerika richtten zij het woord tot de 3 aanwezige veteranen van de Poolse brigade om hen te bedanken voor onze vrijheid. Hieronder treft u de tekst van de speeches aan in het Pools, Engels en Nederland.

Er werden diverse kransen bij het monument gelegd onder begeleiding van een orkest. Een Nederlands en Pools kinderkoor zongen samen traditionele liedjes, een trompettist bracht het Pools en Nederlands volkslied ten ore en een oorlogsgedicht werd in drie talen voorgelezen.

Oude garde

Vooral de militairen die tijdens operatie Market Garden in Driel landden en voor onze vrijheid gevochten hebben werden geëerd. Zonder hen zoude wij misschien onze vrijheid nooit gekregen hebben. De grootte van de groep originele soldaten wordt elk jaar kleiner. Het is prachtig te zien hoe oude soldaat van boven de 90 in het zonnetje worden gezet. Je ziet ze genieten van het applaus en de aandacht.

Toespraken

Hier kunt u de toespraken van Minister van Defensie, Ank Bijleveld-Schouten en burgemeester Patricia Hoytink-Roubos teruglezen:

Polski:

Wystapienie Ministra Obrony, Ank Bijleveld Schouten

Wystapienie Burmistrza gminy Overbetuwe Patricia Hoytink Roubos

English:

Speech Minister of Defence Ank Bijleveld Schouten

Speech Mayoress of the Municipality of Overbetuwe Patricia Hoytink Roubos

Nederlands:

Toespraak Minister van Defensie Ank Bijleveld Schouten

Toespraak burgemeester gemeente Overbetuwe Patricia Hoytink Roubos

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden