Lichtjes op oorlogsgraven in Heteren

Lichtjes op oorlogsgraven
Lichtjes op oorlogsgraven
Foto: Jeroen Wijgerse

Vanavond worden er op diverse locaties kaarsjes neergezet op oorlogsgraven. Deze kaarsjes worden aangestoken zodat ze tijdens de donkere kerstdagen licht brengen en om de oorlogsslachtoffers te herdenken.

Dick Jansen uit Burgum is in 2015 met deze traditie begonnen. Hij ving het idee op, nadat in Canada al 25 jaar lichtjes op oorlogsgraven werden gebrand. Hij zette een Facebook actie op via de Facebook pagina ‘Keep Them Rolling’. Wat begon op een begraafplaats in in Burgum, groeide uit tot een Nederlandse traditie. Op kerstavond branden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven.

Lichtjes op oorlogsgraven in Heteren

Vandaag wordt er op de oorlogsgraven in Heteren door Rob van Leeuwen kaarsen neergezet. In vol ornaat brengt hij eerbetoon aan de militairen die daar begraven liggen. Wil je ook meedoen? Het begint rond 16.30uur. De locatie is de begraafplaats Heteren bij de rotonde, vlakbij de brandweerkazerne. Je mag zelf ook kaarsen neerzetten. Je kunt gebruik maken van rouwkaarsen. Als het hard waait kun je je ook een glazen pot met een waxinelichtje gebruiken. Leg de pot plat en draai de bodem van de pot richting de wind. Er zijn ook ‘waxinelichtjes’ op een batterijtje. Zet er dan omgekeerd wel een glazen pot op overheen. Haal na de kerst de lichtjes wel weer weg en zorg dat het graf weer netjes en  schoon is.

Informatie

Meer informatie over de achtergrond van de lichtjes op oorlogsgraven is te lezen op de website van Lichtjes op Oorlogsgraven. Op de site is ook een kaart te vinden waar de verschillende locaties op te vinden zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen