Corona-apps lijken er snel aan te gaan komen

Apps in ontwikkeling voor de strijd tegen corona
Apps in ontwikkeling voor de strijd tegen corona
Foto: Pixabay

Er zijn gisteren 147 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Er zijn 86 personen als overleden gemeld.  Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld. Tot nu toe zijn er 26.551 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .

De cijfers van de afgelopen dagen passen nog steeds bij het beeld dat de verspreiding van COVID-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die in de rapportage genoemd worden.

Meewerken aan ontwikkeling en inzet van apps

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kwam met een uitnodiging aan bedrijven en deskundigen om mee te denken over de ontwikkeling en inzet van apps in de aanpak van het nieuwe coronavirus. Vorige week kondigde minister Hugo de Jonge al aan dat het kabinet de inzet van deze technologie op advies van de experts van het Outbreakmanagementteam onderzoekt.

Applicaties kunnen mensen zelf meer verantwoordelijkheid geven bij het traceren van besmettingen en rapporteren over  gezondheidsklachten. Dit ondersteunt en verlicht het werk van de GGD en kan gerichtere maatregelen mogelijk maken. Het gaat om een app die laat zien of een gebruiker in de buurt is geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn en om een app die het vervolgens gemakkelijker maakt om vanuit huis contact te houden met de dokter.

Privacy essentieel

‘In landen om ons heen zijn er veel interessante ontwikkelingen op dit gebied. Maar daarnaast willen we de denkkracht in Nederland aanboren, om zo tot de best mogelijk keuze te komen. Het waarborgen van privacy is daarbij essentieel.’

Voorstellen moeten voldoen aan een reeks specifieke eisen. Zo mag de applicatie persoonsgegevens niet centraal opslaan en mogen gegevens niet herleidbaar zijn tot individuen. In de week voorafgaand aan 28 april moet bekend worden hoe de mogelijke apps eruit komen te zien. Dan beslist het kabinet op welke manier Nederland de maatregelen tegen de ongecontroleerde verspreiding van het coronavirus voortzet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen