Borstbeeld van Generaal-majoor Sosabowski in Driel onthuld

Driel- Op vrijdagmiddag 18 september is het borstbeeld van Generaal-majoor Sosabowski onthuld. De generaal was in 1944 de commandant van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade die in Driel was gedropt als onderdeel van Operatie Market Garden.

Het vaandel met de Militaire Willemsorde was bij deze plechtigheid aanwezig en op het borstbeeld van de generaal prijkte de Bronzen Leeuw die in 2006 samen met de Militaire Willemsorde is uitgereikt door Koningin Beatrix. Het beeld staat in het plantsoen aan de kruising Baltussenweg – Vogelenzangsestraat in Driel. Tegenover de locatie van het beeld had de generaal in 1944 zijn hoofdkwartier tijdens operatie Market Garden: Molenstraat 12 in Driel.

Identieke beelden van Generaal-majoor Sosabowski

Op 23 september 2017 en 18 september 2020 werden op twee plaatsen hetzelfde borstbeeld van Generaal-majoor Sosabowski onthuld. Het ene beeld staat in Warschau en de ander in Driel. Tussen Driel, stichting Driel-Polen en de gemeente Overbetuwe enerzijds en Polen anderzijds bestaat als jaren een sterke, warme verbinding. ‘De Polen van Driel’ is al sinds september 1944 een begrip en zal dat ook nog vele jaren zijn mede ook dankzij de inzet van de stichting Driel-Polen.

Generaal-majoor Sosabowski was een man die geen blad voor de mond nam en duidelijk zijn mening gaf over Operatie Market Garden. Hij verloor vele goede militairen en uiteindelijk ook zijn aanstelling als commandant. Het heeft jaren geduurd voordat de generaal en de brigade eerherstel kregen. Het vaandel met de Militaire Willemsorde is bij deze plechtigheid aanwezig en op het borstbeeld van de generaal prijkt de Bronzen Leeuw die in 2006 samen met de Militaire Willemsorde is uitgereikt door Koningin Beatrix.

Sosabowski Memorial Appeal

Britse veteranen eerden generaal-majoor Sosabowski al eerder met de oprichting van het Sosabowski Memorial Appeal die op het Polenplein staat. Ter gelegenheid van de 75e herdenking van Operatie Market Garden besloot de gemeenteraad van Overbetuwe op 2 juli 2019 tot de realisatie en plaatsing van dit borstbeeld in Driel. Vanwege het drukke programma dat jaar is besloten om de onthulling te verplaatsen naar de 76e herdenking in 2020. Dan zou de onthulling en de generaal de aandacht krijgen die het verdient. Helaas konden we toen nog niet weten wat we nu weten: COVID-19. Een Polenherdenking in aangepaste vorm, met slechts enkele aanwezigen, geen publiek en bovenal geen veteranen, voor de eerste keer in 76 jaar.

De onthulling werd met slechts enkele aanwezigen en zonder de familie Sosabowskic gedaan. Hopelijk kunnen we in 2021 weer de Polen herdenken zoals we gewend zijn, mogelijk samen met de familie Sosabowski. Het plaatsen van een beeltenis van generaal Stanislaw Sosabowski geeft ‘Herdenken, Beseffen en Beleven’ een eigen, tastbaar gezicht. Het is een uitdrukking van de dank van de Overbetuwe inwoners voor de bijzondere inzet voor onze vrijheid door de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade en hun dappere generaal. Een band die wij koesteren toen, nu en in de toekomst.

Read the speech from mayor Patricia Hoytink-Roubos in english here

Cookieinstellingen