Alternatief gezocht voor de buurtbussen

Foto: ivan landi via Pixabay

Buurtbussen mogen sinds het begin van de coronacrisis niet meer rijden. Dat is begrijpelijk want in kleine bussen is het moeilijk om 1,5 meter afstand te houden.

Daarnaast hebben zowel de passagiers als de vrijwillige chauffeurs gemiddeld een hogere leeftijd, waardoor ze vaker in de risicogroep van het coronavirus vallen.

Overig openbaar vervoer rijdt wel 

Het overige openbaar vervoer rijdt inmiddels weer, maar de buurtbussen blijven voorlopig nog steeds aan de kant. Inwoners van Overbetuwe, die afhankelijk zijn van de buurtbus, hebben dus al sinds maart geen vervoer meer. Net als in de rest van Gelderland.

Bussen zijn aangepast met schermen en met de invoering van de mondkapjesplicht is de dienstregeling van het reguliere openbaar vervoer weer zo goed als volledig op het niveau van voor de coronacrisis. Alleen mogen de buurtbussen nog steeds niet rijden, ondanks het  streven om ook de buurtbussen vanaf 1 september weer in dienst te laten gaan.

Buurtbussen coronaproof maken

De vervoerders hebben TNO een onderzoek laten uitvoeren en wachten nog op de uitslag. Het onderzoek gaat over de beste methode om de buurtbussen coronaproof te maken. De streefdatum van 1 september is niet gehaald.

Statenlid Wouter Witteveen vraagt (samen met een aantal andere woordvoerders) door middel van schriftelijke Statenvragen aan het college van Gedeputeerde Staten of er alternatieven zijn voor het buurtbusvervoer.

Verstoken van vervoer

Een aantal inwoners van Overbetuwe zijn afhankelijk van buurtbussen en zijn al maandenlang verstoken van vervoer. Vandaar dat Statenlid Wouter Witteveen aan het college van Gedeputeerde Staten vraagt of er tijdelijke alternatieven mogelijk zijn.

Natuurlijk is het belangrijk om geen onnodige risico’s te nemen. Een oplossing zou kunnen zijn dat er tijdelijk met andere, grotere bussen wordt gereden op de buurtbuslijnen. In navolging van de provincie Noord-Brabant is het misschien mogelijk, om reizigers tegen gereduceerd tarief met de regiotaxi te laten rijden.

Het is van belang dat iedereen veilig en comfortabel naar hun bestemming kunnen reizen!

Bron: GroenLinks

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden