Odensehuis voor ontmoeting en activiteiten voor mensen met een haperend geheugen

Tuinieren helpt het geheugen
Tuinieren helpt het geheugen
Foto: Odensehuis Doorwerth

In de Overbetuwe ontbreekt een laagdrempelige inloop- en ontmoetingsplek voor mensen met een haperend geheugen en hun naasten. Een plek, zoals het Odensehuis Doorwerth waar in huiselijke sfeer allerlei activiteiten wordt georganiseerd en men terecht kan voor advies als het geheugen gaat haperen. Ook voor mantelzorgers een fijne plek.

Mensen met dementie hebben juist veel behoefte aan contact en ontmoeting. Velen gaan in functioneren ook achteruit als ze niet af en te geprikkeld worden en onder de mensen zijn.

Odensehuis Doorwerth

De juiste woorden vinden, iets onthouden, dagelijkse handelingen uitvoeren, het overzicht bewaren, oriënteren op plaats en in tijd, omgaan met emotie. Als je te maken krijgt met dementie zal het leven anders worden, voor jou en jouw naasten. Meestal gaan de veranderingen heel geleidelijk. Je wilt jouw eigen leven leiden en op een actieve manier deelnemen aan de samenleving. Juist daarom is het fijn om anderen in dezelfde situatie te ontmoeten en zinvol bezig te zijn. In het Odensehuis kunt je jouw talenten inzetten en kwaliteiten in jezelf (her)ontdekken.

Een aantal inwoners van Zetten bezoekt met veel voldoening het Odensehuis in Doorwerth. Het Odensehuis in Doorwerth is wel open, ook voor mensen uit de Overbetuwe. Maar een aantal mensen vinden dat het lastig om over de rivier te gaan naar een buurgemeente en veel mensen zitten zonder vervoer.

Uitbreiding naar Overbetuwe

Annet Fleer is bezig om te kijken of er mogelijkheden zijn om het Odensehuis ook naar deze gemeente uit te breiden met twee nieuwe locaties. Samen met Martin de Jong van Odensehuis Doorwerth, de casemanger dementie en twee vrijwilligers uit Zetten willen ze ook voor de mensen met een haperende brein, die thuis wonen, en hun mantelzorgers in Overbetuwe leuke activiteiten organiseren. Daarnaast voor iedereen die ondanks de kwetsbaarheden van het ouder worden, actief willen blijven.

Pilot uitgesteld

De pilot zou in oktober van start gaan, maar door de verscherpte corona maatregelen is besloten om de start naar het voorjaar 2021 te verschuiven. Daarvoor in de plaats worden Overbetuwe Doet waardecheques gevraagd, om in de Overbetuwe te kunnen beginnen met een Odensehuis ‘proeverij’. Wil je jouw cheque doneren? Dan kan dat op Overbetuwe Doet!

In het voorjaar willen zij tien keer een ontmoeting-, advies en activiteitenprogramma aanbieden. Op een nog nader te bepalen locatie in Zetten, Hemmen of Randwijk. De activiteiten zullen verzorgd worden door vakdocenten die in het Odensehuis actief zijn (bv Tai Chi, creatief met taal, schilderen, dansen, spelletjes, creatief actief). Naast ontmoeting, goede gesprekken en gezelligheid kan men ook met vragen terecht over de ziekte dementie, met een speciaal luisterend oor voor de mantelzorgers.

Vrijwilligers gevraagd

Er zijn nog vrijwilligers nodig om te helpen. Vrijwilligers die gastvrouw/man willen zijn tijdens de ontmoetingsmiddagen. Een gesprek voeren met bezoekers over interesses, evt. spelletje spelen, wandelen, hulp bieden tijdens workshops vakdocenten. Wil jij meedoen, neem dan contact op met Annet Fleer via e-mail [email protected]

Lees ook: Doe mee aan de speelenquête, Overbetuwe Doet en steun de horeca

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen