Nacht van de Nacht vol sterrenkunde, fotografie én een waarschuwing

Foto: Rene Rauschenberger via Pixabay

De jaarlijkse Nacht van de Nacht wordt op zaterdagavond 24 oktober ditmaal uitgezonden via Facebook en YouTube.

In een avondvullend programma voor kinderen en ouderen komen bijdragen van onder anderen Govert Schilling, nachtfotograaf Johan van der Wielen en professor Joke Meijer voorbij.

Het programma start om 19:00 uur en gaat door tot 23:00 uur. De gastheer van de avond is ambassadeur, cabaretier en schrijver Vincent Bijlo. Je kunt het programma volgen via @nachtvandenacht.

 

Lezing over sterrenkunde

Nacht van de NachtHet startsein wordt gegeven met een lezing over sterrenkunde speciaal voor kinderen van negen tot vijftien jaar door Jeffrey Bout. Hij gaat in op zaken als hoe ontstaat een ster en wat is precies een zwart gat? Hoe groot is het heelal. Bout vertelt er van alles over. Hij is afgestudeerd sterrenkundige en brengt zijn vak al jaren over in scholen en bij verenigingen. Als gastdocent vertelt hij vol enthousiasme, waarbij hij zijn publiek het heelal zelf laat beleven. Honderden gastlessen heeft hij inmiddels gegeven voor basisscholen, middelbare scholen, verenigingen, als cursus, in een planetarium of onder de echte sterrenhemel.

 

Masterclass nachtfotografie

Nacht van de NachtOm 20.00 uur begint de masterclass nachtfotografie van ambassadeur Johan van der Wielen. Hoe maak je de perfecte nachtfoto, welke plekken zijn geschikt voor nachtfoto’s en wat is de invloed van lichthinder? Van der Wielen vertelt er alles over. Hij behoort tot de top van de Nederlandse natuur- en nachtfotografen en zet zich al jaren in als ambassadeur voor de Nacht van de Nacht. In zijn lezing neemt hij u mee op zijn (verre) reizen en laat hij de mooiste foto’s en films zien van sterrenhemels, het noorderlicht, nachtdieren en de natuur. Daarbij geeft hij tips en tricks en laat hij regelmatig zien waarom de overmatige verlichting in Nederland zo slecht is.

 

Masterclass door ambassadeur van de Nacht van de Nacht

Nacht van de NachtOm 21:00 wordt deze reis vervolgd met een korte masterclass sterrenkunde door ambassadeur Govert Schilling. Schilling is al jaren ambassadeur van de Nacht van de Nacht en is freelance wetenschapsjournalist en publicist. Hij schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland en publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Regelmatig geeft hij op radio en televisie toelichting op ontwikkelingen in de astronomie. Daarnaast verzorgt hij publiekslezingen en cursussen en is hij eindredacteur van de populaire website allesoversterrenkunde.nl.

 

Lezing lichthinder

Een lezing over de effecten van lichthinder op mens en dier van professor Joke Meijer sluit vanaf 22:00 uur het programma af. Meijer is de nieuwe ambassadeur en is dé expert op het gebied van de biologische klok. In haar lezing gaat ze in op de negatieve effecten van licht(hinder) op mens en dier. Waarom is donkerte zo belangrijk voor ons en wat zijn de gevaren van te veel licht op onze gezondheid en op de overlevingskans van nachtdieren? Kortom: een hele andere invalshoek die belangrijk is om eens te ‘belichten’.

Nacht van de Nacht

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden