Coronacrisis blijft uitgavenpatroon huishoudens beïnvloeden

Foto: ptra via Pixabay

Huishoudens hebben in november vorig jaar 6,5 procent minder besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral aan diensten, zoals een bezoek aan de kapper, een museum, een restaurant en de bioscoop, werd net als de maanden daarvoor minder uitgegeven.

De uitgaven aan duurzame goederen vielen echter hoger uit, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Diensten en duurzame goederen

De uitgaven aan diensten lagen in november 14,1 procent lager dan een jaar eerder. De krimp was groter dan in oktober. Dat komt ook omdat restaurants en cafés in november de hele maand gesloten waren. Pretparken, theaters, bioscopen, dierentuinen, bibliotheken, zwembaden en musea moesten op 4 november sluiten. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Aan duurzame goederen werd 6 procent meer besteed. Huishoudens kochten vooral meer elektrische apparatuur en artikelen om de woninginrichting te verfraaien. Aan vervoersmiddelen, kleding en schoenen werd daarentegen minder uitgegeven dan een jaar eerder.

Voeding en genotsmiddelen

Verder hebben consumenten bijna 5 procent meer gespendeerd aan voeding en genotmiddelen dan in november 2019. Aan overige goederen, zoals gas, elektriciteit en benzine werd 2,9 procent minder besteed dan een jaar terug. Door het vele thuiswerken hoefden mensen minder vaak te tanken. Ook was het afgelopen november minder koud dan een jaar eerder, waardoor er minder hoefde te worden gestookt.

Eerder meldde het CBS dat de detailhandel in november 9,6 procent meer heeft omgezet dan in november 2019. Het verkoopvolume lag 8,4 procent hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet.

Bron: Nieuws.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen