Voorkom bevriezing van de GFT kliko in de winter

Als het het dagen achter elkaar vriest zoals nu, dan moet je oppassen voor bevriezing van het afval in de gft kliko.

Vriest het afval vast aan de bak, dan zal het met het leegmaken niet loskomen.

Vastgevroren

De kliko zal niet geleegd teruggeplaatst worden als een beetje schudden ook niet werkt. Jij zit met de gebakken, en inmiddels bevroren, peren, want zie het maar weer los te krijgen of te ontdooien.

Voorkom dus bevriezing van de kliko-inhoud.

Hoe voorkom je bevriezing van het afval

  • Laat het natte groente- en fruitafval, theezakjes en koffiefilters uitlekken voordat je het in de gft-e container doet. Hoe minder water erin zit, hoe minder kans er is dat de inhoud bevriest.
  • Zet je gft-container binnen of op een beschutte plek, in de winter heb je weinig last van luchtjes.
  • Stamp het afval niet aan.
  • Als de gft kliko leeg is, kun je een dunne krant of eierdoos onder in de container leggen. De eierdoos neemt het vocht op en voorkomt voor een groot gedeelte het vastvriezen. Nog beter: een beetje zaagsel, stro of hooi.
  • Vastvriezen van de deksel voorkom je door een takje onder de deksel te plaatsen of de rand in te smeren met vaseline.
  • Let op: doe in geen geval zout of antivriesmiddel in de gft container om vastgevroren afval te ontdooien of ter voorkoming van. Dan kan het gft afval niet hergebruikt worden als grondstof voor bijvoorbeeld compost.

Heb jij ook nog een tip? (Buiten de gft kliko niet gebruiken in de winter) Stuur je tip naar [email protected] of geef het door via Facebook of Twitter dan zetten we je tip erbij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen