IJspret op de aangelegde schaatsbaan in Randwijk

Ouderwetse winters: daar hoort schaatsen bij
Ouderwetse winters: daar hoort schaatsen bij
Foto: Candid Shots via Pixabay

UPDATE! De schaatsbaan gaat pas vrijdagmiddag open! Morgen 12 februari is de verwachting dat het ijs dik genoeg is. Nu is het nog te zwak.

RANDWIJK- Heb je nog schaatsen in de kast? Haal ze tevoorschijn, want it giet oan, in Randwijk.

Alle kinderen, tot 17 jaar, mogen vanaf woensdagmiddag 14.00 uur komen schaatsen op de schaatsbaan bij stichting De Haar aan de Bredeweg.

Schaatsbaan

In overleg met de gemeente is een stuk van de parkeerplaats voor De Haar klaargemaakt om op te schaatsen. Natuurlijk komt er ook een tafel bij met warme chocolademelk en koffie voor de ouders, een echte Koek en Zopie. De baan zal voor de kinderen open zijn tot 19.00 uur ‘s avonds. In 2006 is er ook een schaatsbaan gemaakt in Randwijk. Dat is weer een tijdje geleden, dus het is een beetje een experiment hoe het ijs wordt en hoe lang het goed blijft. Iedereen moet dus voorzichtig en vooral vriendelijk blijven naar het ijs en naar elkaar.

It giet oan!

De MABO heeft al een sneeuwwal opgegooid. Als je gaat kijken bij De Haar is er vast al iemand die je vertelt wat je kunt doen om te helpen. En even de handen uit de mouwen steken om het schaatsfeest mogelijk te maken.

Vrijwilligers voor de schaatsbaan gezocht

De ijsmeester van Randwijk zoekt nog een paar vrijwilligers om dit schaatsfeest samen tot de warmste weken van de winter te maken:

  • Vrijwilligers voor de EHBO tijdens de openingstijden.
  • Sterke mensen die willen helpen om ijswallen aan te drukken en te besproeien zodat ze goed stevig worden.
  • Mensen die willen helpen bij de Koek en Zopie tijdens de openingstijden.
  • Mensen die willen helpen om spandoeken te schilderen waarop staat dat de ijsbaan alleen voor kinderen tot 17 jaar is.

Iedereen kan zich melden bij IJsmeester Ilonka Varga via 06-306 36 295.

Coronavoorwaarden

De rijksoverheid stelt een paar belangrijke voorwaarden aan de ijspret in verband met corona:

  • De baan is ALLEEN beschikbaar voor kinderen tot 17 jaar. Als er jongeren of volwassenen gaan schaatsen bestaat het risico dat de baan wordt gesloten door de overheid. Je mag trouwens wel op natuurijs schaatsen, buiten het dorp dus, als volwassenen.
  • Als je blijft kijken moet je anderhalve meter afstand houden tot de andere ouders. Volgens de regels is publiek niet toegestaan.
  • Als je wat lekkers te drinken haalt moet je het staand opdrinken, want door de coronaregels mogen er geen stoelen worden neergezet. Er komt wel een plek waar de kinderen hun schaatsen onder kunnen binden; je hoeft niet klunend door het dorp.
  • Na 19.00 uur is de schaatsbaan gesloten en is er geen toezicht meer.
  • De gemeente laat steeds tijdig weten of ze vinden dat er iets gebeurt wat niet mag volgens de coronaregels en dan moeten er aanpassingen gevonden worden. De bedoeling is natuurlijk om de baan zo lang mogelijk open te houden.

Tot wanneer

Het ziet ernaar uit dat er twee weken lang vorst is. Dat betekent dat Randwijk, koningsgezind als het dorp is, voorlopig de koning te rijk zal zijn met een echte schaatsbaan. Zolang het ijs goed is, zolang er vrijwilligers genoeg zijn, zolang de kinderen zin houden om te schaatsen en zolang de baan open mag blijven. Dus: It giet oan, tot het niet meer gaat

Bron: De Randwijker

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen