Jonge Manou Nijsse in actie tegen zwerfafval in Herveld

Alweer een zak vol afval verzameld
Foto: Overbetuwe Nieuws

Herveld – Manou Nijsse zag zoveel afval liggen op straat en in de bermen wanneer ze een rondje ging lopen met haar ouders en hun hond. Dat irriteerde haar mateloos. In plaats van af te wachten besloot ze zelf in actie te komen en vroeg hulp aan gemeente Overbetuwe.

Manou Nijsse is 11 jaar en gaat naar de Clara Fabriciusschool in Herveld. Ze schreef op 28 maart een brief aan burgemeester Patricia Hoytink-Roubos die haar moeder Jacqueline op de Facebook pagina van gemeente Overbetuwe plaatste.

Manou NijsseNiet denken maar doen!

In haar brief schreef Manou:

“Beste burgemeester. Ik ben Manou Nijsse, 11 jaar , woon in Herveld en ik wandel graag met mijn hond en ouders. Wat ik veel zie onderweg is zwerfafval en dat is niet goed voor de natuur en de dieren, want daar kunnen de dieren dood aan gaan.”

Haar verzoek was eigenlijk heel eenvoudig. Ze vroeg of de gemeente grijpstokken voor haar had, die ze kon gebruiken om tijdens het wandelen het afval op te ruimen. De gemeente reageerde er snel op. Binnen een paar dagen ontving ze een grijpstok en een ringhouder voor afvalzakken. Zo kon ze afgelopen woensdag al gebruik maken van de nieuwe spullen.

Manou NijsseElke dag een rondje zwerfafval

Manou is heel gedreven; ze loopt nu vrijwel elke dag een rondje met haar hond en (één van) haar ouders. Hun woning ligt tegen het buitengebied van Herveld aan. Daar is het zwerfafval een behoorlijk groot probleem. Er ligt allerlei troep; van snoeppapiertjes, overblijfselen van afhaalmenu’s, flessen drank, blikjes tot de onvermijdelijke weggegooide mondkapjes.

Manou loopt meestal eerst aan de ene kant van de weg. Bij een latere ronde wordt ook de andere kant van de weg aangepakt. Ze pakt kleine en grote stukken afval op met haar nieuwe grijper. Er ontgaat haar weinig. Ze springt ook nog in de sloot als dat nodig mocht zijn. Elke ronde geeft minstens een halfvolle vuilniszak. Thuis aankomen wordt de zak gewogen; de zwaarste tot nu toe was bijna 5 kilo aan zwerfafval! Gelukkig haalt de gemeente na een telefoontje de zakken gratis op .

Enthousiasme

Het enthousiasme van Manou heeft ook haar school aangestoken. De meester van haar klas gaat een thema over zwerfafval te houden. Een aantal mensen uit haar omgeving wil ook al meedoen aan de verzamelronde van Manou en dat is fijn, want alle hulp bij het opruimen is welkom!

Het scheelt al dat het zwerfafval wordt opgeraapt. Toch blijft er elke dag troep bijkomen. Het probleem is al in het gebied rondom Herveld. Maar ook op het plein van Herveld en erom heen is afval een doorn in het oog. Op plekken waar jeugd zich verzameld hoopt het zwerfaval zich ook op. Het zou mooi zijn als het niet meer nodig is om zwerfaval te moeten inzamelen. Als iedereen zijn eigen troep thuis weggooit én als iedereen elke dag wat afval verzameld.

Voorbeeld voor anderen

Manou is een voorbeeld hoe ook (jonge) kinderen mee kunnen doen aan een betere wereld! Er lijkt een nieuwe generatie op te staan dat niet meer afwacht totdat iemand anders een probleem aanpakt. Zij bedenken zelf een oplossing en ondernemen ook actie! Daar kan menigeen een voorbeeld aan nemen!

Sta jij ook te trappelen om in actie te komen? Wil jij net als Manou ook zwerfafval gaan opruimen? Stuur dan een email naar [email protected] en vraag om grijpstokken en een ringhouder voor afvalzakken.

Vergeet dan ook niet een email naar [email protected] te sturen waarin je vertelt wat je van plan bent! Misschien kom jij dan ook, net als Manou, op onze nieuwssite!

♦♦♦

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden