Ministers: “Blijf voorlopig in je eigen land!”

Blijf in eigen land luidt het advies
Foto: jacqueline macou via Pixabay

Nederlanders, Belgen en Duitsers moeten de komende weken zoveel mogelijk in eigen land blijven om te voorkomen dat het aantal coronabesmettingen verder oploopt.

Deze klemmende oproep hebben bewindslieden uit de drie landen op woensdag 28 april gedaan. “Vermijd onnodig reizen en kom pas in betere tijden weer naar Nederland. Dit is helaas niet de tijd voor gezelligheid, vriendenbezoek of winkelen over de grens. Nederlanders, Belgen en Duitsers moeten even afstand van elkaar houden. Dat helpt ons in alle drie de landen in de strijd tegen corona. Het redt levens,” zegt minister Ferd Grapperhaus.

Hoogstnoodzakelijk

Ook de Belgische minister van Binnenlandse zaken, Annelies Verlinden, doet deze oproep. Ze wijst erop dat de huidige situatie geen ruimte biedt voor andere dan slechts de hoogstnoodzakelijke reizen. “We moeten niet alleen nationaal, maar ook internationaal onze solidariteit tonen. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen,” zegt ze. “Enkel op deze manier kunnen we zowel in België als in Nederland de verspreiding van het virus afremmen. Daarom roep ik op om alleen essentiële verplaatsingen te maken naar onze buurlanden. De grens oversteken voor een café- of restaurantbezoek of om te gaan winkelen, is geen goed idee. Dat bevordert de verdere verspreiding van het virus aan beide kanten van de grens.”

Voorzichtigheid is geboden

Ook de Duitse ministers sluiten zich aan bij de oproep. “Het goede weer mag ons er niet toe brengen alle voorzichtigheid overboord te gooien,” zegt minister Reul. Hij is de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

“Daarom vraagt ik vooral de burgers in de grensregio’s om thuis te blijven. Ik weet dat het moeilijk is, maar we moeten nog wat langer volhouden. Normaal gesproken leven we in een open, grenzeloos Europa. Maar het coronavirus leeft van mobiliteit en ontmoetingen. Als we het nu opgeven, zouden we al onze eerdere inspanningen te niet doen.”

Zijn collega Pistorius van Nedersaksen sluit zich bij Reul aan. “Allereerst wil ik vooral de politieagenten uit Nedersaksen en Nederland bedanken voor hun grote inzet,” zegt hij. “Naarmate de vaccinatie in heel Europa vordert, komt de geleidelijke normalisatie langzaam dichterbij. Tot die tijd moeten we ons allemaal blijven beperken, zeker als het gaat om onze bewegingsvrijheid. Ik zou daarom alle mensen aan beide kanten van de grens willen oproepen om af te zien van uitstapjes naar de andere kant. De tijd om vrienden, familie en zakenpartners te ontmoeten komt eraan. En hopelijk komt het snel.

Gedeeltelijke versoepelingen

Nederland heeft gekozen voor gedeeltelijke versoepelingen. Zo gingen hier op woensdag 28 maart de terrassen open, mochten de markten weer volledig uitstallen en hoef je niet meer op afspraak te winkelen. In België en Duitsland zijn die versoepelingen nog niet aan de orde. Die zijn nog niet aangekondigd, of gaan pas later in.

Naar verwachting gaan in België op 8 mei de terrassen weer open. “Dat moet op een veilige manier plaatsvinden,” zegt minister Grapperhaus. “Een van de risico’s is dat het op bepaalde plaatsen te druk wordt. Mensen moeten daarin ook zelf verantwoordelijke keuzes maken. Dus: wegblijven of weggaan waar het te druk dreigt te worden. Extra toestroom van mensen van buiten onze grenzen zou de situatie verder compliceren. En daarom zeg ik tegen onze Belgische en Duitse buren: in betere tijden bent u weer van harte welkom. Maar voor nu helpt u ons door in eigen land te blijven.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden