Project dijkversterking; Oosterhoutsedijk en Waaldijk tot december 2022 dicht

Oosterhoutsedijk en Waaldijk afgesloten
Oosterhoutsedijk en Waaldijk afgesloten
Foto: Overbetuwe Nieuws

Slijk-Ewijk / Oosterhout – Waterschap Rivierenland gaat de dijken langs de Waal versterken. Daarvoor wordt de Oosterhoutsedijk en de Waaldijk tot eind 2022 afgesloten.

Vanaf 30 augustus mag er geen verkeer meer langs. Ook geen fietsers of wandelaars. De dijk is afgesloten vanaf camping De Grote Altena tot aan de spoorbrug in Lent. Het deel van de dijk op het stadseiland Veur-Lent blijft gewoon bereikbaar.

Aanwonenden

Voor elke perceel is een oplossing bedacht om anderhalf jaar lang bereikbaar te blijven. Hiervoor is overleg geweest tussen de Betuwse Waard (de Combianatie van aannemers GMB, Ploegam en Dura Vermeer) die de werkzaamheden gaat uitvoeren en de bewoners. Voor het doorgaande verkeer langs de Oosterhoutsedijk en de Waaldijk komen omleidingsroutes.

Delen van de dijk tussen Wolferen tot aan Sprok worden de komende jaren aangepakt om de dijken toekomstbestendiger te maken. Het gedeelte Oosterhoutsedijk en de Waaldijk tot De Grote Altena is als eerste aan de beurt. Daarna komt het gedeelte vanaf Wolferen tot aan De Grote Altena. De werkzaamheden duren tot en met 2025.

De landelijke hoogwaterveiligheidsnormen zijn aangescherpt en om daaraan te kunnen voldoen moeten delen van de dijk versterkt. *In het kader van het landelijk Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) heeft Waterschap Rivierenland een flinke opgave. Voor een veilig Nederland in 2050 moet zo’n 400 kilometer aan waterkeringen versterken. (*Bron: GMB magazine 14) Dat werd des te meer duidelijk tijdens het hoogwater van vorige maand. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op klimaatveranderingen.

Goede communicatie en onderzoek

Paul Rooswinkel, werkzaam voor de Betuwse Waard, zal het project als omgevingsmanager begeleiden.

“Er komt heel wat bij kijken om zo’n gebied waarvan de dijk deel uitmaakt aan te kunnen passen. Niet alleen moet rekening worden gehouden met mensen uit de omgeving, maar ook met alle natuurwaarden die langs de Waal hun leefgebied hebben. Om die natuurwaarden goed in beeld te krijgen hebben er uitgebreid onderzoeken en inventarisaties plaatsgevonden.  Belangrijke voorwaarden waar de realisatie van het project rekening mee dient te houden komen voort uit het Natura 2000 gebied. De maatregelen die nodig zijn om de dijk weer aan de huidige normen van veiligheid te laten voldoen worden in hoofdzaak binnendijks uitgevoerd, dat wil zeggen aan de kant van de bewoonde wereld zodat het natuurgebied met alle flora en fauna zo veel mogelijk intact blijft.”

Bij het Waterschap hechten ze veel waarde aan goede communicatie met de omgeving, omdat ze wel begrijpen dat de omwoners zich zorgen maken over geluidsoverlast of mogelijke schade aan woningen. Zo’n dijkversterking gaat niet ongemerkt voorbij. De directe bewoners krijgen met regelmaat informatie over de voortgang van de werkzaamheden.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen