Vechtvliegers weekend met Molukse vlieger workshop haalt veel herinneringen op

Elst – De workshop Molukse vechtvliegers maken die Stichting Maluku Elst afgelopen weekend organiseerde was goed bezocht. Het maken van de specifieke vechtvliegers en hoe deze worden gebruikt is een jarenlange traditie.

Met de vlieger weekend wilde de stichting laten zien hoe vliegers worden gemaakt en hoe de Opa’s, Oom’s of Bung’s het vroeger deden in de wijken. Dat bleek al tijdens de vliegerdagen, jong en oud vermaakten zich prima. Zelfs aan de catering en muziek is gedacht.

Vechtvliegers

De bijzondere vliegers vallen in de categorie vechtvliegers. Daarbij wordt een lichtgewicht vlieger gemaakt, zonder staart waarmee met gaat vechtvliegeren. Kort samengevat gaat het bij het vechtvliegeren, ook wel “linecutting” genoemd, letterlijk om het neerhalen van de vlieger van de tegenstander door elkaars lijnen door te snijden. Ze gebruiken hiervoor een speciaal geprepareerde katoendraad (glasdraad of benang gelasan).

In de wijk is vroeger fanatiek gevliegerd. Niet alleen was diegene die de vlieger in de lucht bleef na het doorsnijden van de lijn van de ander, ook diegene die de losgeslagen vlieger als eerste vond was de winnaar. Aan dat laatste deden de kinderen mee. Met zijn allen achter de vallende vlieger aan was erg leuk.

Marvin doet mee aan de workshop en het is te zien dat hij er ervaring mee heeft. Net zoals vele anderen personaliseert hij zijn vliegers zodat iedereen ze kan herkennen.

“Ik ben met 9 jaar begonnen met vliegeren. Ik kan me nog herinneren dat we met een aantal kinderen achter de vliegers aan rende in de wijk. Dat was dikke pret! Ik ben er al zo’n dertig jaar mee bezig en het verveelt me nog steeds niet!”

Een vechtvliegerwedstrijd is een spektakel om te zien. In een wedstrijd staan twee spelers naast elkaar en zodra de scheidsrechter het startsignaal geeft laten de spelers hun vliegers op. De vliegers worden naar elkaar gestuurd en als deze in de juiste positie staat, boven of onder, ontstaat er een kruising. Zodra de lijnen elkaar raken kan er eentje worden doorgesneden worden. Als verliezer hoop je dat jouw vlieger wordt teruggevonden.

Trainingen

Dit is een handigheid die geoefend moet worden, vandaar dat er ook trainingsdagen worden georganiseerd. Voor deze trainingen is Josias Manusiwa nog op zoek naar locaties waar dit kan. Bij voorkeur een groot weiland zonder wegen, fietspaden, vee of gebouwen staan. Dan blijft het veilig voor iedereen. Weet jij zo’n locatie? Neem dan contact op met Oom Josias Manusiwa. Dit kan via Stichting Maluku Elst.

Vechtvliegertoernooi

In de jaren ’90 werden regelmatig open landelijke toernooien georganiseerd. Eind jaren ’90 verloor het vechtvliegeren sterk aan populariteit. Slechts een handvol fanatieke spelers hielden de ooit door velen gekoesterde sport in leven door hier en daar een toernooi te organiseren. In Dieppe (Frankrijk) wordt het tweejaarlijkse wereldkampioenschappen gehouden. Op internationaal niveau draait Nederland sinds 2004 met voldoende deelnemers mee De Nederlandse vechtvliegercompetitie is een van de sterkste competities in de wereld.

Bron: layangan.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen