Sportclub Valburg viert jubileum; 75 jaar blauwwit

Valburg – Dit jaar bestaat Sportclub Valburg 75 jaar. De grootse viering van het jubileum werd door corona eerst van maart uitgesteld naar juni. Toen de coronamaatregelen het vervolgens nog steeds niet toelieten werd het feest wederom uitgesteld, naar september dit keer. Maar dit uitstel veranderde in het spreekwoordelijke afstel. De maatregelen stonden nog steeds niet toe dat de voetbalclub de oprichting van 1946 op meesterlijke wijze zou vieren.

Een jaar later pas het 75-jarig jubileum vieren was geen optie voor de Valburgse club, dus werd er op 18 september een leuke, dorpse en gezellige sportdag georganiseerd op ’t Kasteel. Het kasteel staat er al ruim 200 jaar niet meer maar het sportveld ligt op de eeuwenoude funderingen, vanwaar de naam. Het werd een leuke dag in de buitenlucht.

Sportclub ValburgToekomstige voetbalsterren

In de ochtend werd er aandacht besteed aan voetbal, en wel aan de toekomstige sterren van de mat. In alle vroegte waren drie boardingvelden opgesteld en even later stroomden kinderen uit het dorp toe. Boardingvelden zijn velden met opblaasbare randen en doelen waarbinnen kleine groepjes zich helemaal uit kunnen leven met een bal. Trainers, ouders en spelers van de selectie stonden klaar om de Valburgse kinderen volop bezig te laten zijn met een voetbal.

Er kwamen er zo’n 70 op af, jongens en meisjes, leden en vriendjes of vriendinnetjes. De kleinsten speelden met de allerkleinsten en de grootsten met hun eigen leeftijdgenoten. Twee uur lang werd er gelachen, tegen ballen getrapt, gespeeld op de opblaasbare kussens met tussendoor een chipje en een glaasje fris. Het was een feest voor de toekomstige helden en heldinnen van Sportclub Valburg.

Sportclub ValburgTienkamp

Voor het middagprogramma was gekozen voor een andere sportactiviteit: de ouderwetse Tienkamp. Slechts 4 teams uit het dorp durfden de uitdaging aan om een parcours van bijna 9 kilometer af te leggen door het hele dorp en 10 hindernissen te overwinnen. In team Blauw Bloed zaten de organisatoren van de Tienkamp en het deed derhalve mee buiten mededingen. Team De Talenten werd gevormd door fanatieke jongeren die uiteindelijk met goud aan de haal gingen. Ante’s chickies bestond uit een team enthousiaste jonge meiden aangevoerd door een jongeman: Ante. Zilver viel hen ten deel. Het derde team heette de In (val) burgers: allemaal relatief nieuwe bewoners van het dorp. Ze waren slim en handig maar net niet snel genoeg om de jeugd in te halen en ze behaalden brons.

Het idee achter de Tienkamp was om het hele dorp erbij te betrekken. Iedereen uit het dorp kon zich dan ook inschrijven. Koudwatervrees weerhield een aantal teams daarvan maar dat komt volgend jaar zeker goed, als de tweede editie wordt georganiseerd.

Sportclub ValburgHet parcours

Scouting Valburg verzorgde de bouw van een wateroversteek. Brandweer Valburg zorgde voor een brandweerwagen en een brandslang met koud water. De brandweerlieden weerhielden de deelnemers er al spuitend van een parcours af te leggen met een lepel met daarop een ei in de mond. Het was mooi weer dus een nat pak was bij iedereen welkom. Bij de volgende hindernis moest er worden zakgelopen in ondiep water bij het hondenstrandje van Slijk-Ewijk. De meesten namen daarna gekleed en al een duik in het diepe water. Waarom niet wanneer je toch al drijfnat bent?

De meest smerige hindernis was zonder twijfel die bij boer Harry Slebus. Er was een net gespannen over de modder en daar moest onderdoor worden gekropen, terwijl de koeien nieuwsgierig toekeken. Alsof dat tijgeren niet zwaar genoeg was stonden er daarna nog wat hindernissen klaar waar overheen geklommen moest worden. Daarna lagen er nog tractorbanden te wachten waar de teams doorheen moesten. Wat waren die ploegen fanatiek! De speeltuin werd onveilig gemaakt, er moesten vragen beantwoord worden over het leven in Valburg en natuurlijk waren er ook wat voetbalspelletjes bij.

Sportclub ValburgViering jubileum

Zo’n dorpsevenement brengt saamhorigheid en teamgeest en na de prijsuitreiking werd het jubileumbier van Sportclub Valburg onthuld en geproefd. De afgelopen maanden werd dit blonde bier met een tintje koriander gebrouwen door de jubileumcommissie (Boy van Kleef, Jeroen Willemsen, Joris van der Tak en Royan van Velse) die ook de dag had georganiseerd. Het bier beviel en was het startschot voor toch nog een viering van het jubileum, buiten op het grote terras van de sportclub. 75 jaar! Op naar de 100. Minimaal.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen