Valburger Royan van Velse schreef zijn 10e boek “Maxime I”

Schrijver Royan van Velse
Foto: Royan van Velse

Valburg – Valburger Royan van Velse publiceerde op 16 november zijn tiende boek met als titel ‘Maxime I’. Deze roman is deel 2 van een trilogie die zich afspeelt tussen 1680 en 1790. Het eerste deel heette ‘Het Koningszwaard’.

Het valt binnen het genre historische fictie. 700 van de 1.000 bladzijdes van het totale verhaal zijn klaar nu. Dat verhaal gaat over de Franse koningen die nauwe banden onderhouden met de Verenigde Provinciën, het toenmalige Nederland. Het zijn avonturenboeken met een serieuze knipoog naar het Europa van toen en de kruisridders van veel eerder.

Historische fictie

Het genre historische fictie geeft een auteur de gelegenheid om een geschiedkundige basis te laten samensmelten met een levendige fantasie. Het vereist wel iedere keer jarenlang onderzoek maar dat maakt het juist interessant voor de onderzoeker. De plaatsen in het boek bestaan echt en de personages ook. Alleen zijn ze in een aantal gevallen wat uit hun context gehaald. Zo leek het Royan leuk om in het Europa van 1720 ook Valburg een rol van betekenis te geven. Als schrijver heb je dan heel even de vrijheid om de koning van Frankrijk naar dit dorp te sturen en daar onuitwisbare indrukken achter te laten.

In het verhaal verdwijnt de tabakscultuur en wordt er graan en hop verbouwd om bier te brouwen. Om te kunnen schroten wordt er aan de rand van het dorp een molen gebouwd. Er staan in die tijd nog twee kastelen in Valburg en voor de poorten van één daarvan wordt op een dag ter ere van de koning het spel soule gespeeld, een ouderwetse en gewelddadige vorm van voetbal. Als eerbetoon aan de koning dragen de spelers uit het dorp de kleuren blauw en wit, die van het Franse koningshuis. Deze kleuren worden nog steeds gedragen door SC Valburg. De dominee in zijn zwarte kledij is de arbiter tijdens de wedstrijden tegen andere dorpen. De kleine kerk is dan al een eeuw lang niet katholiek meer. In een tapperij aan een viersprong wordt bier geschonken door de dorpswaard met de naam Sebastiaan. Het zou allemaal zomaar kunnen kloppen. Wanneer je door Valburg loopt herken je veel van de plekken van toen en vraag je je soms heel even af hoe het de helden van weleer is vergaan.

Nog even wachten op volgende delen

Deel 3 van deze trilogie zal nog even op zich laten wachten. Er hoort immers weer uitgebreid onderzoek bij. Deel 4 (een epiloog van ruim 300 pagina’s) is inmiddels ook in de maak. Eerst echter wordt evenals het eerste deel ook dit boek vertaald in het Frans. Voor nu is ‘Maxime I’ klaar om gelezen te worden. Het boek is te bestellen onder ISBN 978-90-831377-0-4.

Maxime
Royan van Velse: Maxime I

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen