Vind de juiste sport voor kind met autisme

Foto: Uniek Sporten

Als je kind autisme heeft, dan kan het best een uitdaging zijn om de juiste sport te vinden. Maar juist voor deze kinderen is sport een uitlaatklep en een mogelijkheid om meer zelfvertrouwen te krijgen. Daarom geven we hier een paar punten om op te letten bij het vinden van die sport.

Er is geen sport die voor álle kinderen met autisme geschikt is. Ieder kind met autisme is weer anders. Er zijn wel bepaalde sporten erg populair onder jongens en meisjes met autisme: voetbal, judo, paardrijden, atletiek, zwemmen en wielrennen.

Talenten en kwetsbaarheden

Kinderen met autisme hebben net als ieder ander kind talenten en kwetsbare kanten. Bij het kiezen van een sport is het goed om daar samen naar te kijken. Heeft jouw kind bijvoorbeeld oog voor details? Dan zijn sporten als schaken, biljarten en curling geschikt. Beschikt jouw kind over een goede concentratie dan zijn judo, darten en bowlen de moeite waard om uit te proberen. Of als hij of zij juist veel lef heeft dan kunnen sporten als BMX, surfen, duiken en turnen uitdagend zijn.

Klik met een coach

Het kan even een zoektocht zijn naar de juiste sport voor jouw kind. Bij het vinden van een geschikte sport komen namelijk ook nog andere dingen kijken als lichaamsbouw en aanleg, maar ook de omgeving waarin wordt gesport. De klik met een coach of begeleider is zeker bij kinderen met autisme erg belangrijk.

Speciaal of regulier team

Als een vereniging een speciaal team heeft voor kinderen met autisme dan is dat meestal terug te vinden op de website van de club of op de website van Uniek Sporten. Jouw kind kan soms ook in een regulier team meedoen. Het is dan wel goed om te kijken hoe trainers met autisme omgaan. Daar kom je als ouder het beste achter door mee te gaan, te observeren en veel te vragen.

Proeftrainingen

Om tot de perfecte sport te komen is ook goed veel verschillende sporten te proberen. Daar zijn bij veel verenigingen en sportclubs vrijblijvende proeftrainingen voor. Als ouder kun je dan ook goed opletten of jouw kind snapt wat er van hem of haar wordt verwacht en hoe de andere kinderen met je kind omgaan. Ook kun je dan zien of jouw kind het fysiek aankan en niet overprikkeld raakt. Want het belangrijkste is natuurlijk dat je ziet of je kind plezier in de sport heeft.

Benieuwd naar sportclubs met specifiek aanbod voor kinderen met autisme? Kijk dan eens op Uniek Sporten en vind de juiste sport in jouw gemeente of regio! Liever jouw vraag stellen aan één van de coördinatoren? Stuur dan een mail met jouw sportvraag naar [email protected]. Op naar een sportief 2022!

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen