Windpark voorlopig uitgesteld, energiecoöperatie pleit voor samenwerking

Foto: seagul via Pixabay

De tegenstanders van het windpark tussen Zetten en Dodewaard kunnen even uitblazen. De gemeente Overbetuwe lijkt in navolging van Neder-Betuwe eerst de landelijke regelgeving af te wachten.

In het nieuwe kabinetsakkoord staat voor het eerst dat er onderzoek moet worden gedaan naar afstandsnormen. Dit gebeurd naar aanleiding van uitspraken van de Raad van State en door toenemende kritiek van artsen op de invloed van de torenhoge windturbines op de gezondheid. De landelijke politie moet dus eerst aan de slag. Het windpark gaat uit van 4 windturbines aan de zuidkant van de A15 en 3 aan de noordkant, inclusief een zonnepark. Gemeente Overbetuwe heeft ook nieuwbouwplannen, die de plaatsing van turbines in de weg zouden staan.

Verzet

Afgelopen jaar heeft Bewonersplatform Midden-Betuwe als ook MalleMolens MiddenBetuwe niet stilgezeten. Tijdens het rondetafelgesprek van de gemeente Overbetuwe bleek dat de frustratie bij de twee groepen groot is vooral wat betreft de communicatie met de initiatiefnemers Betuwewind en Betuwemolen. Het bewonersplatform is van plan uit de Gebiedstafel te stappen, waar overleg wordt gevoerd met divers stakeholders en belanghebbenden. Eric Kiers van het Bewonersplatform: ‘De initiatiefnemers zullen nu zeggen dat ze aan de eisen als ‘goed overleg met omwonenden’ hebben voldaan, maar dat is onzin. Veel vragen zijn onbeantwoord gebleven. Het overleg van de afgelopen maanden was een farce. Bovendien zitten er heel wat dubbele petten bij.’

Ook Fred Egging, voorzitter van MalleMolens, hekelde het strijdplan van Betuwewind, die de zaken ‘veel te rooskleurig voorspiegelde, ver bezijden de waarheid’. ‘Ze zeggen met duizenden mensen gesproken te hebben, waarbij ze foto’s toonden van de twee bijeenkomsten in Zetten en Dodewaard. En die zijn georganiseerd door het Bewonersplatform. Ik erger me gruwelijk aan de verdraaiing van feiten. Het is goed dat de raad daarvan op de hoogte is.’ Aldus Fred.

Petitie

Het verzet onder de bevolking is groot, zo bleek bij de petitie die gehouden is in de maand november. Binnen een week werden 1134 handtekeningen opgehaald in Zetten, Hemmen, Dodewaard en Wely. De score zou veel hoger zijn uitgevallen, ware het niet dat door de coronamaatregelen is besloten om te stoppen. Slechts 1/5 van de beoogde aantal straten is de eindstand geworden. Fred Egging: ‘Dank aan alle vrijwilligers want dit is een ongelooflijk resultaat. Ook in het centrum van Zetten zijn veel handtekeningen opgehaald. Ik heb zelf ook gemerkt dat bewoners tekenen uit solidariteit. Een groot aantal van hen zei dat ze er niets van de windmolens zouden merken. Nadat wij de beelden hadden getoond, schokken ze zich een hoedje.’

Energiecoöperatie Midden-Betuwe aan het woord

‘Niets blijft zoals het was, dat geldt dus ook voor onze dorpen’, laat Kees van Rooijen bestuurslid van Energiecoöperatie Midden-Betuwe (ECMB) weten. ‘Denk aan de aanleg vaan de Betuwelijn, de verbreding van de snelwegen, de groeiende bedrijventerreinen en de windmolens en zonneparken die, als het aan de overheid ligt, langs de snelwegen komen. Ook in deze regio komen steeds meer initiatieven om duurzame energie op te wekken. De strook langs de A15 is aangewezen als zoekgebied voor wind en zon.’

Het uitstel van het Windmolenpark A15 is geen afstel en andere plannen zullen volgen. De ECMB wil inwoners een stem geven en zorgen dat ze mee profiteren en eigenaar worden van de projecten in de buurt.

Zelf energie opwekken

De energietransitie naar lokale opwekking biedt een kans om zelf de regie te nemen. ECMB: ‘Wij zijn nu overgeleverd aan de grillen van de (internationale) markt. Wij willen de ontwikkelingen niet afwachten en hebben het plan opgevat om zelf lokaal duurzame energie op te wekken. De opgewekte energie gebruiken we zelf, voor onze eigen elektriciteits – en warmtevoorziening in de regio. Met het idee dat we zoveel mogelijk zeggenschap houden over wat er in onze omgeving gebeurt en dat de opbrengsten niet in de zakken van multinationals verdwijnen. Zodat we er in de toekomst niet op achteruit maar juist op vooruit gaan. Goed voor onszelf en goed voor onze dorpen!’

De energiecoöperatie is opgericht om met en voor haar leden lokaal duurzaam energie op te wekken, met name uit zon wind en water. Ze werken samen met bedrijven die energie over hebben. Zij roepen op om nieuwe initiatieven te melden. Het idee is om de opgewekte energie zoveel mogelijk lokaal te benutten. De winsten uit de stroomverkoop gaan in de eigen portemonnee en naar projecten van de lokale gemeenschap. Leden beslissen samen hoe dat vorm moet krijgen.

Voor iedereen

Het plan van ECMB kan alleen slagen als iedereen meedoet. Het lidmaatschap is mogelijk voor iedereen die woont in de dorpen en gemeenten van Overbetuwe en Neder-Betuwe. Omdat de coöperatie nog jong is, is er nog volop gelegenheid om mee te praten en mee te denken over de vormgeving van de coöperatie. Meer informatie kan je ontvangen via [email protected] of schrijf naar het secretariaat Tielsestraat 62, 6675 AE in Valburg. Bellen kan ook naar Kees van Rooijen, 06-53728346.

Bron: INZET

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen