Wanmolen wordt mogelijke noodopvang van Oekraïense vluchtelingen

15 mrt 2022, 10:20 Nieuws
20190912 101934wanmolen wm
Zetten - De gemeente Overbetuwe biedt Zalencentrum de Wanmolen in Zetten aan als mogelijke locatie voor de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. Het Rijk heeft 4 maart alle Veiligheidsregio’s gevraagd op korte termijn 1000 noodopvangplekken te maken voor Oekraïense vluchtelingen.
Sinds de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari, ontvluchten vele honderdduizenden Oekraïners het geweld in hun land. Ook in Nederland komen steeds meer Oekraïense vluchtelingen aan en daarom is op korte termijn noodopvang nodig.

Nog niet zeker of er vluchtelingen komen in de Wanmolen

Het is nog niet zeker of er daadwerkelijk Oekraïense vluchtelingen naar de Wanmolen komen. Ook is nog niet bekend wanneer ze eventueel komen. De verwachting is dat dat niet al volgende week zal zijn. En hoeveel het er dan zijn, is ook nog niet bekend. Dat hangt ook af van hoeveel vluchtelingen naar Nederland komen, en van hoeveel noodopvanglocaties er in andere gemeenten zijn. In de Wanmolen is ruimte om maximaal 80 vluchtelingen op te vangen. Overbetuwe gaat het zalencentrum in Zetten al wel zo veel mogelijk voorbereiden. Als er inderdaad vluchtelingen voor noodopvang naar Overbetuwe komen, kan de Wanmolen dan heel snel beschikbaar zijn.

Noodopvang voor kort verblijf

De noodopvanglocaties die de Veiligheidsregio nu aan het inrichten is, zijn bedoeld voor kortdurend verblijf. Het is de bedoeling dat vluchtelingen snel hierna een verblijfplaats voor een wat langere tijd krijgen aangeboden. Ook daarvoor bekijkt de gemeente momenteel welke locaties geschikt zijn. Daarnaast zijn er ook veel particulieren die vluchtelingen opvangen. De organisatie www.takecarebnb.nl coördineert deze particuliere opvangen. Mensen die vluchtelingen thuis willen opvangen, kunnen zich hier aanmelden. Ook geeft deze organisatie tips waar mensen rekening mee moeten houden als ze besluiten vluchtelingen in huis op te nemen.

Stembureau en geplande activiteiten in de Wanmolen

Zolang er in de Wanmolen geen vluchtelingen verblijven, kunnen de geplande activiteiten gewoon doorgaan. Ook is de Wanmolen op 15 en 16 maart gewoon stembureau voor de gemeenteraadsverkiezingen.