Late vleermuis- en vroege vogelexcursie in het Hemmense bos

Doe mee met de vleermuis- en vogelexcursie
Doe mee met de vleermuis- en vogelexcursie
Foto: Piqsels

Hemmen – CNME Hemmen organiseert op donderdag 26 mei een late vleermuis- en vroege vogelexcursie in het Hemmense bos. Je moet er wel vroeg voor uit de veren maar het ontbijt is erbij inbegrepen.

Ochtendstond heeft goud in de mond. Hemelvaartsdag is één van de weinige dagen per jaar dat veel mensen er vroeg op uittrekken om dit te ervaren; dit jaar in Hemmen voor een onvergetelijk schouwspel. In de ochtendschemer, als de zon nog onder de horizon schuilgaat, maken de laatste vleermuizen zich op om te gaan slapen na hun nachtelijke jachtvlucht. In dezelfde periode bejubelen de eerste vogels het krieken van de nieuwe dag. Een uniek moment om twee alledaagse en tegelijk meest bijzondere natuurverschijnselen te ervaren dicht bij huis.

Spectaculair gezicht

Tegen de tijd dat de deelnemers klaar staan bij de Oude School zijn de vleermuizen op weg naar hun woningen. De deelnemers zullen ze op weg naar hun slaapplaatsen in snelle vlucht voorbij zien scheren. Je kunt ze herkennen aan hun karakteristieke sonargeluid. Met wat geluk  geluk vind je hun verblijfplaats. Alvorens daar naar binnen te gaan vliegen ze ieder wat rondjes bij de boom of het gebouw waar ze gaan slapen. Zo’n zwerm in de ochtendschemer is een spectaculair gezicht.

Vogelexcursie

Ook iedere vogel zingt zoals het gebekt is. Met name voordat ze in mei allemaal een ei leggen. In het vroege vogelconcert kunnen de deelnemers hun best doen om de verschillende ‘instrumenten’ te onderscheiden. Deskundige gidsen zullen de ze helpen om de verschillende vogels te leren herkennen. Maar (ook) zonder moeite te doen om de vogels bij hun naam te noemen is het beleven van het vroege vogelconcert een belevenis waar je in het vervolg vaker vroeg voor je bed uit wil komen.

Na afloop kunnen de deelnemers  hun ervaringen uitwisselen in “de Oude School” onder het genot van ontbijt met koffie / thee en heerlijke broodjes.

Meer informatie

Vooraf aanmelden voor deze excursie is verplicht: [email protected]. Verzamelen bij Dorpshuis De Oude School te Hemmen. De excursie begint om 4.00 uur, afronding met ontbijt rond 7.00 uur en kost € 10,- Inclusief ontbijt met koffie/thee en heerlijke broodjes.

De vleermuisexcursie staat o.l.v. Hans Huitema is zelfstandig vleermuisonderzoeker. Als lid van de Vleermuiswerkgroep Gelderland is hij als geen ander bekend met de vleermuizen van Gelderland. De vogelexcursie staat o.l.v.  Piet Broekhof. Piet leidt  o.a. veel vogelexcursies bij het CNME Hemmen.

♦♦♦

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen