Aandacht voor zelfmoordpreventie met 1K Z1E J3 bank Galama Park

Foto: Overbetuwe Nieuws

Elst – Suïcide- of zelfdodingpreventie is een belangrijk onderwerp om aandacht voor te vragen. ‘Praten over zelfdoding kan levens redden’. Dit is de boodschap van Stichting 113 Zelfmoordpreventie.

Met de 1K Z1E J3 (Ik zie je) bankjes probeert de stichting duidelijk te maken hoe belangrijk het goede gesprek is in het voorkomen van zelfdoding. Dat goede gesprek begint bij iemand écht zien. Ook in de gemeente Overbetuwe staat een 1K Z1E J3 bankje in het Galama park in Elst.

Vanaf nu staan er door heel Nederland bankjes, die ruimte bieden voor een goed gesprek, waarin je iemand écht ziet. Want om elkaar echt te zien, heb je tijd nodig. Een momentje rust. Om elkaar eens aan te kijken, te onderzoeken wat je nodig hebt, hoe je elkaar kan helpen. Er rust namelijk nog steeds een taboe op het praten over zelfdoding. Terwijl een gesprek juist enorm kan opluchten en het begin kan zijn van een oplossing. Iedereen kan zo’n gesprek voeren, het is spannend maar niet moeilijk.

1K Z1E J3Aandacht voor suïcidepreventie

Ook in Overbetuwe vragen ze aandacht voor dit onderwerp. Daarom is een eerste bankje in onze gemeente voorzien van het goudkleurige 1K Z1E J3 plaatje. Het bankje dat door een inwoner van Overbetuwe is aangewezen, staat in het Galama Park in Elst tegenover het hertenkamp. Het is een plek om even de tijd te nemen om elkaar te zien en te horen hoe het werkelijk met iemand gaat.

“Het doorbreken van het taboe is belangrijk. Ik hoop dat deze plek inwoners stimuleert om naast de leuke dingen ook over de minder leuke kanten van het leven te praten. Want door te praten kan veel leed voorkomen worden”

vertelt wethouder Chantal Teunissen.

Taboe

In 2021 overleden gemiddeld 5 mensen per dag aan zelfdoding. Toch rust er nog steeds een taboe op het praten over zelfdoding. Tijd om de schaamte te doorbreken en een helpende hand te bieden, want een gesprek kan enorm opluchten en het begin van een oplossing zijn. Daarom leidt de QR code op het plaatje naar de website www.113.nl/ikzieje. Hier kun je bijvoorbeeld ervaringsverhalen lezen of gratis een korte online training volgen om te leren hoe je het gesprek over zelfdoding met iemand kunt voeren. Ook is er een overzicht van alle bankjes in Nederland te vinden.

1K Z1E J3Het bankje in Elst is een eerste plek in Overbetuwe waar aandacht voor dit onderwerp wordt gevraagd. Tips voor bankjes in andere kernen of locaties in Overbetuwe zijn welkom en kunnen aangemeld worden via [email protected].

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Volg de online training suïcidepreventie

Hoe herken je de signalen van iemand met suïcidale gedachten? En hoe begin je het gesprek hierover? In deze gratis training ontdek en oefen je wat je kunt doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving aan zelfdoding denkt. Start de training op deze link.

Download de Vraag Maar app

Veel mensen vinden het moeilijk om over zelfdoding te praten, maar het is wel belangrijk. De Vraag Maar app helpt je erbij. Wil je snel meer weten over wat je kan doen? Download dan de Vraag Maar app voor IPhone en Android.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen