Eerste deel dijkversterking afgerond; 4,5 kilometer Waaldijk klaar

17 dec 2022, 15:38 Nieuws
waaldijk wm
Slijk-Ewijk/ Oosterhout - Wat een mijlpaal! Sinds 1 oktober is het eerste deel van de dijkversterking Wolferen-Sprok afgerond. Al 4,5 kilometer dijk is door Aannemer Combinatie De Betuwse Waard versterkt en opnieuw geasfalteerd. De dijk en uiterwaarden zijn hier weer open voor gebruik.
De werkzaamheden zijn in clusters opgebouwd; Cluster B is tussen Oosterhout en de spoorbrug bij Lent, met een trajectlengte van ca. 2.800 meter. Cluster C is een traject van ca. 1.900 meter en loopt tussen Oosterhout en Slijk-Ewijk.

Klei en damwanden

Clusters B en C zijn versterkt met klei en met damwanden. Kunststof damwanden tegen piping (kanaaltjes van water onder de dijk, waardoor de dijk verzwakt). En stalen wanden waar steunbermen van grond niet mogelijk waren.

Oplevering percelen B en C

Eigenaren, bewoners en gebruikers hebben bericht ontvangen over wat er nog nodig is voor oplevering van hun perceel. Denk hierbij aan het inmeten van perceelsgrenzen en kleine werkzaamheden.
planning

Volgende deel van de dijk

Sinds begin oktober werkt de aannemer aan de dijk vanaf de Grote Altena tot Wolferen (D t/m G, zie kaart). Dit stuk Waaldijk is afgesloten tot eind 2023. Daarom hebben ze tijdelijke routes naar de woningen van dijkbewoners aangelegd. Er ligt meer dan 5 kilometer aan betonplaten en stalen rijplaten en overal staan er omleidingsborden. Om de periode van overlast voor de omgeving zo kort mogelijk te houden, proberen ze het werk te versnellen.
Ze brengen in de clusters D tot en met G stalen en kunststof damwanden aan en werken op verschillende plaatsen tegelijk. Op sommige plekken kunnen ze namelijk maar een paar weken terecht voor het plaatsen van constructies. Dit komt door de ecologische kalender. Tot nu toe loopt alles volgens planning. Bij de Grote Altena proberen ze het werk voor de kerstvakantie af te krijgen. Dat is inclusief de geasfalteerde rijbaan en afrit naar de receptie. De toplaag volgt in het voorjaar van 2023. Bij het witte kerkje in Slijk-Ewijk schuift de dijk een stukje op naar de rivier. Daarvoor zijn de voorbereidingen in de grond al klaar. In 2023 brengen ze bijna alle constructies aan in cluster G.

Contact met dijkbewoners

Bewoners die dicht aan de dijk wonen, hebben overlast van de dijkversterking. Daarom informeert de aannemer hen vóór en tijdens de werkzaamheden. Zo voorkomen ze onaangename verrassingen of extra overlast. Verder krijgen deze dijkbewoners regelmatig bericht over de verloop van het werk in hun cluster. Ook ontvangen ze elke week via WhatsApp de planning
voor de week erna.
De aannemer versterkt de dijk in zeven clusters. B en C zijn klaar. Nu werken ze aan clusters D tot en met G. Het gedeelte bij Sprok (cluster A) is als laatste aan de beurt. Alle werkzaamheden zijn waarschijnlijk in 2025 klaar.
Bron: nieuwsbrief van Dijkversterking Wolferen - Sprok, editie december 2022.

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected] .
De redactie is te bereiken via [email protected] .