Drukkerij Herberts verleden tijd, Historische Kring ontvangt erfgoederen

Foto: Chris Stermitz via Pixabay

Elst – Drukkerij Herberts stopte per 9 december 2022 in Elst. Daarmee verdween een alom bekend en gerenommeerd bedrijf uit het centrum van Elst. De drukkerij werd in 1889 geopend.

Naast mooie herinneringen heeft de drukkerij veel spullen, een groot stuk erfgoed van Elst nagelaten aan Historische Kring Marithaime. Daar is zij uiterst content mee en bedanken Jan Herberts voor wat hij Marithaime geschonken heeft. Het belangrijkste wat ze gekregen hebben is een stapel met alle jaargangen van het Weekblad De Betuwe, van 1891 tot 1976. Ze zijn momenteel bij een particulier opgeslagen en niet in te zien. Om ze daar te krijgen was nog een hele tour.

Oude drukkerij

Rudi Liebrand, secretaris van de Historische Kring, vertelt hoe ze aan de spullen van de oude drukkerij zijn gekomen: De Historische Kring ging op zoek naar de jaargangen van het Weekblad De Betuwe. Ze namen het smalle pad naast de boekhandel van Herberts en belandden voor een oud gebouw dat herhaaldelijk verbouwd lijkt met verschillende stenen. ‘Drukkerij Herberts’ stond er op een bord naast de deur. Een smalle gang gaf toegang tot een kantoortje waar Jan Herberts achter een hoog loket zat, een beetje weggestopt. Of je nu voor een bulkopdracht kwam of een kopietje, je werd altijd vriendelijk ontvangen. Hoeveel Elstenaren waren hier in de loop van de vele jaren niet geweest voor een stapel geboortekaarten, trouw- en rouwkaarten, reclamedrukwerk et cetera. Drukkerij Herberts was een begrip in Elst, het bedrijf zal gemist worden.

Heiligdom

Een ander kantoortje werd ontsloten en nog een deur geopend. Via een smal vlizotrapje leidde naar het Heiligste der Heiligen. Een kamertje met een tafel en een stoel, houten vloer en met rondom grote zelf getimmerde rekken vol met ingebonden kranten en veel ander materiaal dat de drukkerij ooit had afgedankt maar niet wilde weggooien. Hier was sinds de oorlog niets meer veranderd, alleen meer opgestapeld. De kranten waren ingebonden tot grote boeken (‘leggers’) van het formaat dat kranten vroeger hadden. Ze waren niet allemaal in goede staat; bij enkele vooroorlogse leggers leek het of er een muis zich er een weg doorheen had gegeten, het zouden ook kogelgaten uit de oorlog kunnen zijn geweest.

Er bevonden zich foto’s waarop Dik Herberts (1931-2016) in dit zolderkamertje een stapel kranten doornam om een van de vele verhalen te schrijven over de geschiedenis van Elst. Velen hadden hier artikelen in oude kranten gezocht, maar alles gaat weg. Het gebouw was verkocht. Het kostte drie man een uurtje of vijf om alle kranten het vlizotrapje af, de auto in en naar de nieuw opslagplaats te brengen.

In de drukkerij stonden nog enkele oude drukpersen, die ze helaas niet mochten (maar ook niet konden) meenemen. Hier was nog met loden letters gedrukt en rolde vele jaren De Betuwe van de persen. Hier werd de geschiedenis van 120 jaar Elst geboekstaafd.

Archiveren en opslaan

Alleen, hoe ontsluiten ze al die boekwerken, die al gauw een meter of twintig plankruimte beslaan? Dat zoekt de Historische Kring verder uit. Ze willen de kranten scannen en digitaal doorzoekbaar maken. Om dat zelf te doen is een hels karwei, denk aan 120 x 50 dus 6000 kranten met naar schatting gemiddeld wel 16 pagina’s. Waarschijnlijk moeten ze de hulp van een professioneel bedrijf inroepen, maar dat kost mogelijk een kapitaal. Nu de kranten veilig zijn opgeborgen gaat fase twee in: zoeken naar mogelijkheden van (en sponsors voor) het digitaal beschikbaar stellen van de kranten.

En de andere spullen? Uitgaven van boeken, periodieken van allerlei verenigingen van kerk tot korfbal, informatiebladen van gemeenten en polderdistrict etc. etc., een enorme atlas uit 1921, tientallen bedrijfsstempels, schilden en schilderijen, een veertigtal dozen met foto’s. Het kost jaren om alles uit te zoeken en voor Elstenaren te ontsluiten. Wie hulp wil bieden kan zich melden. Hoe mooi zou het zijn een expositieruimte te hebben in Elst, waar een hoekje kan worden ingericht ter herdenking van de drukkerij. Toekomstmuziek voor Marithaime.

Bron: Historische Kring Marithaime

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen