Vlaggen uit op 4 en 5 mei om oorlogsslachtoffers te herdenken

Foto: Amber via Pixabay

Organisaties m.b.t . WO2 en herdenken zijn er in bijna alle dorpen te vinden. Velen zijn gekoppeld aan bepaalde gebeurtenissen of eenheden die ter plaatse hebben gestreden en vaak ook manschappen hebben verloren. Of ter gelegenheid van de burgerslachtoffers, maar allemaal ter nagedachtenis aan een periode die nooit vergeten mag worden.

Wegzwijgen en wegstoppen van nare herinneringen werkt niet. Het trauma zit opgeslagen in ons DNA en openbaard zich tijdens onverwachte gebeurtenissen. De oorlog in de Oekraïne is hier een voorbeeld van. De gelijkenissen met toen, al hebben we het zelf niet meegemaakt maar wel onze (voor) ouders, zorgen voor triggers in ons systeem.

Ook wij waren vluchtelingen

Daarom is er ook zo veel begrip voor de vluchtelingen in ons gebied. De vele Oekraïners die hier onderdak vinden en hulpacties om hen te steunen in al het leed dat zij nu ondervinden. Steun voor oorlogsgeweld is er niet. Dat laten we aan ons voorbij gaan. Want wij weten als geen ander wat het leed van de inwoners het als gevolg heeft. Ook wij waren slachtoffer van oorlogsgeweld. Ook wij weten wat het is om alles kwijt te raken. Wij weten wat het is om familie en vrienden te verliezen. Wij weten wat het is om weg te moeten uit je eigen omgeving. Ook wij waren vluchteling.

Hun verhalen leven voort

Het herdenken is dan ook geen verheerlijking van die periode. Het is een dieper besef van iets dat ons raakt. Het is respect voor hen die het aan den lijve hebben ondervonden. Deze generatie die het echt heeft mee gemaakt is bijna verdwenen. Maar hun verhalen leven voort. Het zit in ons DNA. Familieleden van militairen komen nog altijd kijken waar hun (groot) vader het al die jaren over heeft gehad, of waar hij juist nooit over heeft gesproken. Allemaal om te gaan begrijpen wat ze hier hebben doorstaan, begrip voor hun gedrag daarna is dan de grote winst. In het verleden werden vele veteranen opgevangen door lokale organisaties. Gegevens werden uitgewisseld, foto’s bekeken en bepaalde gebouwen of posities weer opgezocht. Herinneringen werden gedeeld, nieuwe foto’s gemaakt en veel is gedocumenteerd.

Jong maar actief

Thans zijn de organisaties verjongt maar zeker zo actief. Contacten in de regio zijn nog altijd groeiende. Internationaal krijgen we steeds meer contacten maar ook aanzien. Tours door het gebied zijn er nog altijd tientallen. Vaak met familieleden van veteranen. Heel soms nog een veteraan die ons gebied aandoet. De dankbaarheid dat wij dit nog altijd doen is telkens groot, tranen stromen dan rijkelijk, respect alom.

Respect

Respect, daar draait het om. Wederzijds respect. Iets waar het in de huidige wereld nog al eens aan ontbreekt. Polarisering, stemmingmakerij in de politiek en media, uitgesproken meningen aan anderen opleggen. Ben je daar goed in dan krijg je macht. Krijgt het machtsgevoel de overhand dan ga je rare dingen  doen. Macht is het tegenovergestelde van respect. Hoe mooi het ook verpakt wordt. Het is respectloos en een dreiging voor de wereld. Voorbeelden genoeg om ons heen. Het is derhalve van belang dat we blijven herinneren, blijven beseffen en blijven beleven. Dat zorgt er voor dat ons besef en respect alom aanwezig blijft en machtsinvloeden van buitenaf weerstaan kunnen worden. Het is onze taak om dit respect door te blijven geven. Generatie op generatie.

Vlaggen uit

Op 4 mei herdenken wij de slachtoffers van de oorlog. Op tal van plaatsen worden herdenkingen georganiseerd. Het tonen van respect voor hen en onze dierbaren houd je bij de les. Even een dag de vlaggen halfstok.

Op 5 mei de viering van onze vrijheid.  Het is niet zo van zelfsprekend als dat we de laatste decennia hebben kunnen beseffen. Vrijheid en het belang ervan kan worden geuit door op 5 mei het opsteken van de vlag. Maar nu wel in de top, zo hoog mogelijk.

Voor meer info zie de website van de website van Tour de Waal

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen