Reddingsbrigade raadt zwemmen af vanwege lage watertemperatuur

Foto: kismamatb, pixabay

Hoewel het komend weekend tropisch warm kan worden, is de temperatuur van het water nog erg laag. Reddingsbrigade Nederland raadt daarom af om langere tijd te gaan zwemmen.

“Pootje baden en een korte plons is geen probleem, maar om echt te gaan zwemmen is het water nog te koud”, zegt een woordvoerder.

Water is té koud

Momenteel is de temperatuur van het zeewater een graad of 13, dat van binnenwateren niet veel warmer. En dat brengt volgens de Reddingsbrigade risico’s met zich mee als je langere tijd in het water blijft. Zo is er kans op onderkoeling of kramp. “Als je gaat zwemmen en je in zee kramp krijgt, kan dat ervoor zorgen dat je niet meer kunt zwemmen en mogelijk zelfs onder water verdwijnt.” Het advies is daarom om nooit alleen het water in te gaan of iemand aan de kant te vragen je in de gaten te houden. Ook is het belangrijk de waarschuwingsvlaggen in de gaten te houden.

De Reddingsbrigade verwacht een paar drukke dagen. “Het is het eerste echte strandweekend dus veel mensen zullen het water opzoeken”, zegt de woordvoerder. “In zo’n eerste weekend zien we ook altijd wat meer kinderen die hun ouders kwijt zijn. En daarnaast hebben we natuurlijk nog ons reguliere werk.”

De temperatuur van het zeewater loopt door het warme weer de komende dagen langzaam op. Vanaf welke temperatuur het veilig is om langere tijd in het water te blijven, is volgens de woordvoerder lastig te zeggen. “Dat hangt af van je gesteldheid en je ervaring met zwemmen in koud water.”

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen