Heuvellezing: Paul van der Weerd over het levenseinde

De Vluchtheuvelkerk Zetten
De Vluchtheuvelkerk Zetten
Foto: Overbetuwe Nieuws

Zetten – Komend najaar presenteert de Vluchtheuvelgemeente een goed gevuld programma van Heuvellezingen. Zo spreekt onder andere Annet Fleer op zondag 15 oktober over dementiezorg en de Odensehuizen. Marianna Thieme komt op zondag 17 december een Heuvellezing geven. Maar eerst komt Paul van der Weerd naar de Vluchtheuvelkerk in Zetten.

Paul van der Weerd is een bekende in Zetten en omgeving, want hij was er 35 jaar lang huisarts. Omdat hij in Groningen geneeskunde studeerde, kun je je afvragen hoe hij in Zetten terecht gekomen is. Paul zegt hierover: “Ik volgde mijn huisartsenopleiding in Nijmegen. Mijn vrouw Maria werd lerares geschiedenis in Zetten. In 1977 ben ik in de maatschap van Arie van der Laan, vanaf 1992 met andere collegae, gekomen. Dat heeft tot 1 mei 2011 geduurd. Na een ernstige ziekte ben ik vervroegd met pensioen gegaan.”

Zelfbeschikking

Al tijdens zijn tijd als huisarts knaagde het onbehagen wanneer een ziekte niet te behandelen bleek. Het voelde alsof hij patiënten voor de gek hield door, tegen beter in, met zinloze behandelingen door te gaan. De zelfbeschikking van de patiënt, dat was wat Paul erg bezig hield. Landelijk werd door de tijd heen euthanasie bespreekbaar en uiteindelijk in 2022 gelegaliseerd. Aanvankelijk vrijwel alleen bij uitzichtloze ziektes zoals kanker. Maar lieverlee werd euthanasie bij meer aandoeningen, bijvoorbeeld dementie en depressie, bespreekbaar. Zo kwam Paul, naast zijn werk als SCEN-arts, terecht bij de toenmalige Levenseindekliniek, tegenwoordig ‘Expertisecentrum Euthanasie’ (EE) geheten.

Zelfgekozen levenseinde en euthanasie

Over deze ontwikkelingen, over zijn ervaringen en inzichten als arts bij het EE en hoe hij op dit pad terecht is gekomen wil Paul van der Weerd graag van gedachten wisselen op zondagochtend 3 september in de Vluchtheuvelkerk. Hij zal het hebben over de verschillen tussen euthanasie en het veelbesproken ‘zelfgekozen levenseinde’ bij een zogeheten voltooid leven. Zaken als het verschil tussen ‘ervaren lijden’ en ‘klachten’ komen aan de orde. Deze Heuvellezing  moet geen  eenrichtingsverkeer worden en Paul hoopt op interactie met de aanwezigen.

“Dit is een zaak primair voor mensen zelf, en dan pas waar mogelijk en nodig met hulp en steun van artsen.”

Meer informatie

Iedereen is van harte welkom op zondag 3 september op 10.00 uur in de Vluchtheuvelkerk. Heuvellezingen zijn gratis en worden altijd omlijst door muziek, samenzang en een mooie zegen na. De ingang van de kerk ligt aan de Bakkerstraat in Zetten, tegenover nr. 20.

Bron: INZET

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wij denken graag met je mee om de reclame-euro optimaal te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen