Henri Lenferink beoogd waarnemend commissaris van de Koning

Foto: Provincie Gelderland

Regio – Henri Lenferink wordt voorgedragen om de taken van de Gelderse commissaris van de Koning waar te nemen. Dat is de uitkomst van het overleg tussen minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Naar verwachting kan Lenferink komende maandag al aan de slag.

De gesprekken, van woensdag 27 september 2023, waren een voorgeschreven stap met het oog op benoeming van een waarnemer.

Henri Lenferink is een oerdegelijke bestuurder met een enorme staat van dienst. Maar liefst 20 jaar als burgemeester van Leiden en daarvoor 10 jaar wethouder, hier in Arnhem. Iemand met gevoel voor Gelderland dus. Ik ben ervan overtuigd dat hij als waarnemer rust en verbinding gaat brengen, in de organisatie van de provincie. Gelderland is bij hem in goede en vertrouwde handen.

Minister
Hugo de Jonge

Henri Lenferink was tussen 15 mei 2003 en 1 september 2023 burgemeester van de gemeente Leiden. Daarvoor was hij tussen 1994 en 2003 wethouder in Arnhem.

Vertrouwen in samenwerking

In het Huis der Provincie is positief gereageerd op de kandidatuur van de oud-wethouder van Arnhem. Plaatsvervangend voorzitter Mark Smits:

Goed dat de minister voortvarend handelt. We zijn blij met de voordracht van Henri Lenferink en zien uit naar een fijne samenwerking. Ik ben ervan overtuigd dat zijn komst de nodige rust zal brengen. Zo kunnen we snel en zorgvuldig verder met het onderzoek en doen wat goed is voor Gelderland.

Ook het college van Gedeputeerde Staten is blij met zijn komst:

De komst van Henri Lenferink zorgt voor stabiliteit. We staan voor grote uitdagingen in Gelderland. Die uitdagingen gaan we met hem, met vertrouwen tegemoet. We kunnen weer gaan bouwen.

Aldus Ans Mol, gedeputeerde en plaatsvervangend commissaris.

Waarneming taken

Aanleiding voor de aanstelling van een waarnemer, is het besluit van John Berends om zijn taken als commissaris van de Koning voorlopig neer te leggen. Henri Lenferink zal het gehele takenpakket waarnemen. Hij wordt voorzitter van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. En hij is als Rijksheer (onder andere) verantwoordelijk voor het goede verloop van burgemeestersbenoemingen.

Snel aan de slag

Minister de Jonge maakt vrijdag 29 september melding van de kandidatuur van Henri Lenferink in de ministerraad. Diezelfde dag doet hij de voordracht, voor de officiële benoeming aan Zijne Majesteit de Koning. Dat betekent dat Lenferink maandag 2 oktober 2023 wordt beëdigd en kan starten, als waarnemend commissaris. Daarna volgt spoedig een nadere kennismaking met het college, de politieke fracties, de ambtelijke organisatie en alle Gelderse burgemeesters.

Lees ook: Commissaris van de Koning Gelderland Berends legt taken tijdelijk neer

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen