Gelderse subsidie naderingsdetectie bij windmolens opengesteld

26 sep 2023, 17:49 Nieuws
windmolens park 15 kl
Provincie Gelderland subsidieert de aanschaf van naderingsdetectie bij windmolens. Het geeft beheerders meer mogelijkheden om ’s nachts knipperende verlichting te beperken. En dat is prettig voor omwonenden en de natuur.
Naderingsdetectie verlicht een windmolen, waarna die zichtbaar wordt voor vliegtuigen en vogels. Het is een veiligheids- en vogelbeschermingsmaatregel. Desondanks zorgen knipperende lampen soms ook voor overlast. En daar is heel concreet wat aan te doen.

Storend licht

Omwonenden ervaren de lampen op windmolens van 150 meter of hoger soms als storend. Provincie Gelderland opent in september 2023 een subsidieregeling die eraan bijdraagt dat de lampen grotendeels uit kunnen. Alleen als er vliegverkeer nadert springen ze nog aan. Door gebruik van het detectiesysteem kunnen de windmolenlampen het grootste deel van de tijd uit. De provincie verstrekt windparkenexploitanten een subsidie van 20 % van de kosten. Ook het Rijk betaalt 20 % mee.
Energiegedeputeerde Ans Mol:
“We informeerden de exploitanten van de Gelderse windparken al vroeg over deze regeling en ik hoop van harte dat de subsidie zeer welkom is. Het draagt bij aan het draagvlak voor dit soort grote ingrepen in het landschap en we streven er naar dat de overlast zoveel mogelijk wordt beperkt.”
Informatie over het in aanmerking komen voor naderingsdetectiesubsidie vind je op deze link .

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected] .
De redactie is te bereiken via [email protected] .