Hoogwater update 3 februari: inspecties en buitenpolders

03 feb 2021, 19:17 Nieuws
70629454 514075422486766 4102434370365685760 okl
Waterschap Rivierenland laat iedereen weten wat er gebeurd tijdens hoogwater in hun gebied.
Langzaam maar gestaag kruipt de Rijn bij Lobith naar 14m +NAP. Deze ‘verhoogde waterstand’ is nog een meter onder ‘hoogwater’, een stand die waarschijnlijk niet wordt gehaald. De piek op de Rijn wordt zondag verwacht bij Lobith, met een waterstand van 14,50m +NAP.

Water tegen de dijken

Langs de grote rivieren staat nu water tegen de dijken. Uiterwaarden en buitenpolders staan vol. Dat gebeurt met grote kracht. De rivier is een massieve stroom. In het Munnikenland zoeken de grazers de Wakkere Dijk op. Dat is hun vluchtplaats, nu het gebied dient als Ruimte voor de Rivier. Ook in andere uiterwaarden is nog weinig droge grond. Na Nijmegen en Arnhem staat het water nu ook hoog bij steden als Tiel , Zaltbommel en Gorinchem.
Op de Maas passeert de piek vandaag de Bommelerwaard. De buitenpolders langs de Afgedamde Maas stromen niet vol. Op de Bergsche Maas vlakt de ‘verhoogde waterstand’ snel af dankzij eb en vloed.

Inspecties en Lekdijk Vianen

Dankzij het openen van inlaatsluizen staan de meeste buitenpolders nu onder water. Zo raken de zomerkades minder beschadigd nu ze kopje onder gaan. Nu de rivier tegen de hoge dijken staat, worden ze regelmatig geïnspecteerd. De dijken kunnen dit aan. Ze zijn er voor gebouwd. Dijkbeheerders letten op wellen, vervorming en de grasmat. Permanente dijkbewaking is niet aan de orde.
In Vianen wordt nu gewerkt aan versterking van de Lekdijk. Dit werk kan doorgaan: de Lek in Vianen zal niet zo hoog komen als de locatie van de werkzaamheden. De aannemer kan extra maatregelen nemen. Zoals het inpakken van de dijk met geotextiel tegen uitspoeling of verstevigen met extra grond. Aannemer en dijkbeheerder leggen het uit in deze video.
In het scenario hoogwater zit Waterschap Rivierenland in fase 1, net als andere waterschappen langs de grote rivieren. We zijn alert en monitoren de waterstanden voortdurend. Er is nauw contact met Rijkswaterstaat.
[embed][/embed]