Huiskamer van Elst kijkt over de (dorps)grenzen heen

10 feb 2022, 13:14 Nieuws
huiskamer van randwijk
Elst - Hester van Aalst, voorzitter van stichting Ontmoeten en Verbinden , is een verbinder pur sang en bedacht hoe geweldig het zou zijn als in elk dorp een Huiskamer zou komen. Hester zocht contact met sleutelfiguren in de omringende dorpen en ontving positieve reacties op dit idee.

Samen sterk

In verschillende dorpen zijn al ontmoetingsplekken gerealiseerd, soms zelfs al met de naam Huiskamer, zoals De Huiskamer van Driel. 'Het concept Huiskamer zou een begrip moeten worden binnen onze gemeente', aldus Hester. Het staat voor gezelligheid, laagdrempeligheid, ontmoeting en verbinding en dit alles natuurlijk onder genot van een kopje koffie. De naam zorgt voor herkenbaarheid en vindbaarheid voor inwoners binnen elk dorp en ook gemeente breed. Randvoorwaarde is natuurlijk wel dat elk dorp zijn eigen identiteit, cultuur en vrijheid van eigen invulling hanteert. Het gaat in deze meer over overkoepelend krachten bundelen, samenwerken en niet opnieuw het wiel uit te hoeven vinden. Van elkaar leren en ideeën uit wisselen en elkaar weten te vinden over dorpsgrenzen heen.
Samen sta je sterk en kan je meer bereiken. Als de Huiskamers hun krachten kunnen bundelen kan je veel meer bereiken. Ze kunnen elkaar ondersteunen en elkaar helpen. Ideeën en informatie worden uitgewisseld. Bovendien kan er gebruik worden gemaakt van elkaars netwerk. Met de Huiskamer als begrip kan het een paraplu vormen om bij verschillende instanties om hulp te vragen. Maar ook het voorkomen dat je in dezelfde valkuilen terecht komt waar een andere huiskamer mee te maken kreeg. Als je van tevoren weet wat wel loopt wel en wat niet, dan kan je gebruik maken van elkaars sterke kanten.

Enthousiasme Huiskamer van Randwijk

Bestuursleden van de stichting Ontmoeten en Verbinden, John Baaijens en Hester van Aalst zijn in gesprek gegaan met Ilonka Varga en Peter IJkhout, bestuursleden activiteitencommissie van de MFA De Haar in Randwijk en zij omarmden het idee enthousiast. Zij zagen de voordelen van samenwerking met andere huiskamers wel zitten. Zoals het gebruik maken van het bestaande logo en flyer van de huiskamer van Elst als basis voor hun flyers. De Huiskamer van Randwijk wil de mogelijkheid bieden voor het beantwoorden van hulpvragen die vanuit de bezoekers komen en ook een maatschappelijke rol vervullen. Daarnaast wil ze vooral de samenhorigheid benadrukken. De bezoekers kunnen meedoen aan bestaande activiteiten en vanuit de huiskamer kunnen ook weer mooie nieuwe initiatieven worden ontplooid.

Inspireren

Er is natuurlijk al een Huiskamer in Driel. De Huiskamer in Heteren en Oosterhout zijn in oprichting. Er zijn open gesprekken gaande met de andere dorpen. Een ontmoetingsplek als de Huiskamer neemt een belangrijke plaats in de samenleving. Het is een veilige, laagdrempelige omgeving waar iedereen welkom is. Waar vaak ook de eerste signalen duidelijk worden wanneer er sprake is van eenzaam zijn of wanneer er een hulpvraag is. Vaak durven mensen hier zelfs om hulp te vragen en die ze dan ook krijgen of er kan verwezen worden naar het juiste loket, bijv. sociaal kernteam. Een mogelijkheid is ook om de agenda’s van de huidige en toekomstige huiskamers op de site van de gemeente, onsoverbetuwe.nl en op Overbetuwe nieuws.nl te publiceren, zodat inwoners gemeente-breed een keuze in ontmoetingsplekken krijgen aangeboden.

Huiskamer van Elst

De Huiskamer van Elst is op 18 april 2019 opgericht om iedereen, jong en oud, een warme plek te geven, waar aandacht is voor elkaar. Om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee en een praatje. De eerste ontmoetingen waren in de bibliotheek van Elst. Op 12 maart 2020 is de stichting Ontmoeten en Verbinden opgericht, waar de Huiskamer van Elst onder valt. In 2021 kreeg de Huiskamer een nieuwe plek en wel bij Aster Uitvaartzorg aan de Kokkeland 17. Nu bijna 3 jaar is de stichting verder uitgebreid met de Belevingskaart van Elst, Dagtocht Ouderen Elst en De Soeptafel Elst.
Interesse gewekt? Neem contact op met Hester van Aalst via [email protected] . Informatie over de genoemde stichting en huiskamer vind je op de sites Ontmoeten en Verbinden Elst en Huiskamer van Elst

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected] . De redactie is te bereiken via [email protected] .