Meer bekend over ontwikkelingen Land van Tap in Elst

03 feb 2020, 7:09 Nieuws
20191212 114840
Op dit moment zijn er op het Land van Tap in Elst tijdelijk 150 parkeerplaatsen. Gemeente Overbetuwe onderzoekt hoeveel parkeerplaatsen en woningen er kunnen komen.
Om te bedenken wat er naast wonen en/of parkeren nog meer mogelijk is op het terrein, heeft gemeente Overbetuwe een creatieve verkenning gedaan naar voorzieningen die het centrum versterken.

Samenwerking van diverse teams

In oktober 2019 is een groep, genaamd Dreamteam, twee dagen op pad geweest om ideeën op te doen voor de invulling van het Land van Tap. Dit Dreamteam bestaat uit vertegenwoordigers vanuit de Klankbordgroep, Centrum Management Elst, kunst & cultuur, zorg, jeugd, woningcorporatie Vivare en bewoners en eigenaren in het gebied. Samen zijn ze met gemeente Overbetuwe aan de slag gegaan, onder professionele begeleiding van het adviesbureau Fresh Forward. Zij hebben ze de ideeën omgezet naar mogelijkheden voor het Land van Tap.
Het resultaat is een inspiratieboek
dat gebruikt zal worden bij de verdere uitwerking voor het Land van Tap.

Samen met Dreamteam en Klankbordgroep creatieve verkenning verder uitwerken

In de Ontwikkelvisie gaat het om de uitgangspunten voor de ontwerpen, de randvoorwaarden, de ontwikkelrichting en het programma (parkeren, wonen en eventueel andere voorzieningen). Gemeente Overbetuwe gaat in werkateliers samen met het Dreamteam en de Klankbordgroep aan de slag om de uitgangspunten, randvoorwaarden, ontwikkelrichting en het programma duidelijk te krijgen. Hier wordt een Ontwikkelvisie van gemaakt. Deze visie (met een financiële doorrekening) wordt uiteindelijk ter besluitvorming voorgelegd aan het college van B&W en daarna aan de gemeenteraad. Naar verwachting zal dit rond de zomer of later in het najaar gebeuren.
De daadwerkelijke invulling van het Land van Tap gaat nog enkele jaren duren. Eerst wordt er een keuze gemaakt voor de manier waarop het ingevuld zal worden. Daarna moet dit in een concreet plan / bouwplan verder worden uitgewerkt. Tenslotte volgen er nog planologische procedures vanwege de ruimtelijke wetgeving.

Onderzoek naar archeologie

Gemeente Overbetuwe heeft archeologisch onderzoek laten doen op het Land van tap. Dit om te bepalen welke ontwikkelingen wel en niet mogelijk zijn in het gebied. Gemeente Overbetuwe wil u graag eerst bedanken voor uw begrip voor de werkzaamheden, waar u mogelijk last van heeft gehad. Er is eerst archeologisch booronderzoek gedaan: veertien boringen in en rondom het gebied. Naar aanleiding hiervan zijn er daarna vijf proefsleuven gegraven. Hieruit blijkt dat er archeologische vindplaatsen zijn. De diepteligging van de archeologische laag varieert. Ook zijn er op meerdere plekken géén archeologische vondsten of sporen gevonden.
Afhankelijk van de plannen voor het Land van Tap zal er wel of geen verder archeologisch onderzoek gedaan moeten worden. Bijvoorbeeld wanneer er diep de grond in moet worden gegaan. Op het Land van Tap kan er ook worden gebouwd zonder dat archeologische resten worden verstoord. Bijvoorbeeld door het ophogen van het terrein en het gebruiken van zo min mogelijk boorpalen.
Hoe dit gebied verder zal worden ontwikkeld is nog niet bekend. In ieder geval blijft parkeren voor het centrum mogelijk.